Hudiksvalls Tidning lägger ner

Hudiksvalls Tidning (HT), Hälsingekustens överlägset största tidning, lägger ner tryckeriet i Hudiksvall och flyttar redigeringen till Sundsvall.

Sedan Hudiksvalls Tidning började komma ut 1909 – under nära åtta decennier som Hudiksvalls-Tidningen – har tidningen haft sitt tryckeri på Västra Tullgatan 18–20 i Hudiksvall. Nu är det snart historia. Samma sak gäller för Ljusdals-Posten, Ljusnan och Söderhamns-Kuriren, som haft sitt tryckeri i Hudiksvall, sedan all tryckning av de fyra hälsingetidningarna centraliserades till Hudiksvall i början av 1990-talet.

Men inte nog med det, redigeringen – produktionen – av HT, de tre andra hälsingetidningarna och fyra gratistidningar flyttar redan under våren 2015 till Sundsvall.

Totalt förlorar därmed 15 personer jobbet i tryckeri och redigering, enligt Helahälsingland.se i dag.

Sedan tidigare har HT förlorat administrationsavdelningen till Gävle, abonnemangsavdelningen till Falun och annonsproduktionen till Söderhamn. Därmed har det tidigare så stolta tidningsföretaget förlorat det mesta till andra delar inom Mittmedia AB, som är namnet på medieföretaget, som tagit över de tidigare självständiga tidningsföretagen.

Alla redigering, tidningsproduktion, inom Mittmedia flyttar till Sundsvall. Sammanlagt kommer 18 tidningar, från Nya Ludvika Tidning i söder till Örnsköldsviks Allehanda i norr, att få sin produktion centraliserad till Sundsvall.

Hudiksvalls Tidning grundades under storstrejken 1909 av tre typografer. Då fanns redan två tidningar i Hudiksvall, Hudiksvalls Nyheter och Hudiksvallsposten. HT konkurrerande ut båda, vilket är unikt i Tidningssverige. Nu har centraliseringen inom Mittmedia, där Gefle Dagblad är den starka tidningen och ägaren till koncernen, reducerat HT till en lokalredaktion och snart förpassat HT:s tryckpress, den femte i tidningens historia, till historiens skräphög.

Det är oklart var HT kommer att tryckas i framtiden. Östersund och Örnsköldsvik ligger närmast till hands, båda orter långt från Hudiksvall. En tydlig konsekvens av HT:s tryckerinedläggning blir tidigare pressläggning, det vill säga att HT och de andra hälsingetidningarna inte kommer att ha sena nyheter i den trycka tidningen.

Jörgen Bengtson

Artikeln uppdaterad 26 mars 2015