Hudik växer som loppmarknadsstad

Hudiksvall växer som loppmarknadsstad. I fredags utvidgade Röda korset sin butik med både kafé och mer försäljningsyta. Inom kort gör Erikshjälpen samma sak.

Röda Korset hade tidigare en butik i Sörforsa. Första advent 2013 fick den sällskap av en andrahandsaffär i Hudiksvall, Röda korset second hand på Trädgårdsgatan. Den har vuxit bra sedan dess, även om butiken i Sörforsa fortfarande är större. Den 10 oktober 2014 utvidgade Hudiksvallskretsen butiken med ett övre våningsplan. Den 20 mars 2015 var det dags för nästa steg, ytterligare försäljningsytor och ett kafé. Inom loppet av 15 månader har butiken vuxit från 75 till 900 kvadratmeter.

Röda korset vill naturligtvis kunna sälja mer, till exempel möbler som det tidigare inte fanns plats för. Men en nog så viktig del är den mötesplats kaféet innebär. Nu finns plats för till exempel ungdomar som behöver läxhjälp eller nysvenskar som behöver träna svenska.

– Ett kafé är nyckeln till det nya Röda Korset i Hudiksvall, säger Kent Jonelind, ordförande för Röda Korset i Hudiksvall.

Erikshjalpen_Hudiksvall

På Norra industriområdet växer också en ny andrahandsbutik så det knakar (bilden). Den 8 november 2014 öppnade Erikshjälpen på Hyggesvägen, den 60:e Erikshjälpsbutiken i Sverige och fjärde i Hälsingland. Inom kort fördubblar Erikshjälpen försäljningsytan och kompletterar den med Café Erik, enligt förebild från andra Erikshjälpen. Totalt kommer då lokalerna att omfatta 1 000 kvadratmeter.

Hudiksvall har ytterligare två stora andrahandsbutiker, Bättre begagnat och Håstaholmens Secondhand och Biståndscenter, och flera mindre. Till detta kommer Norrlands största antik- och samlarmässa den 25–26 april på Glysisvallen och Norrlands största bakluckeloppis på Kattvikskajen den 30 maj.

Hudiksvall har på kort tid seglat upp som Hälsinglands största stad för loppmarknader och andrahandsbutiker. Följande åretruntöppna loppmarknader finns i Hudiksvalls stad:
Bättre begagnat under Ica Träffpunkten på Djupegatan 47
Café 7:an på Västra Tullgatan 7 (även kafé)
Erikshjälpen på Hyggesvägen 1 (inom kort även kafé)
Håstaholmen Secondhand och Biståndscenter (även kafé) på Håstaholmen 3
Larssons loppis på Djupegatan 30
Loppis Möljen i en av röda sjöbodarna
Röda korset second hand på Trädgårdsgatan 12 (även kafé).

Jörgen Bengtson
Foto: Erikshjälpen Hudiksvall