Evert Taube säkert vårtecken

Vårtecknen kommer tätt. Ett säkert vårtecken är att Evert Taube är sjösatt i Hudiksvall. Rescue (rs) Evert Taube är en sjöräddningsbåt, som nu är sjösatt för i år, efter en vintersäsong med underhåll och förberedelser för sommaren.

I år ska Sjöräddningssällskapet i Hudiksvall göra åtta aspiranter redo för räddningstjänst. Förra året var ett relativt lugn år, med 27 uppdrag och 53 övningar.

Sjöräddningsstationen i Hudiksvall är en av tre på Hälsingekusten.

270f39b43c483aeaca0a0e2cf875d21f

Hudiksvalls sjöräddningsstation är äldst, grundad 1997, men inte först. Den började som filial till stationen i Stocka, som länge var enda sjöräddningsstation i Hälsingland. Stocka stängde år 2000. RS Hudiksvall, som stationen heter i sjöräddningsvärlden, har 16 frivilliga. I Hudiksvall ligger rs Evert Taube redo vid småbåtshamnen (bilden).

Lönnångers sjöräddningsstation, grundad 2001, tog över från Stocka för att erbjuda sjöräddning längs i första hand Nordanstigs kust. RS Lönnånger har 14 frivilliga. I Lönnånger ligger rs Gustaf B Thordén, som är ny för i år och ersätter ersätter Rescue Folke Östman. Utöver Gustaf B Thordén finns två rib-båtar.

Söderhamns sjöräddningsstation, grundat 2005, är en viktig länk mellan sjöräddningsstationerna i Hudiksvall och Gävle. RS Söderhamn har 30 frivilliga och är därmed störst i Hälsingland. I Söderhamn ligger rs Arizona och ett miljöräddningssläp.

Sjöräddningssällskapet, som formellt heter Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne, mer känt under sin förkortning SSRS, är en ideell organisation. Den tar inte emot statsbidrag eller annat offentligt stöd. Sjöräddningssällskapet utför cirka 70 procent av sjöräddningen längs Sveriges kuster och i de större insjöarna.

Jörgen Bengtson

Foto: Hudiksvalls sjöräddningsstation