Gran framtida vandrarhem?

Den klassiska fyrplatsen Gran, Gnarp, får ny ägare. Fastighetsverket tar över efter militären, Fortifikationsverket, och öppnar för kommunalt ägande och kanske vandrarhem.

Gran är en av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser. De två andra är Agön och Storjungfrun. Agön är privatägd och vandrarhem. Storjungfrun är fortsatt statlig men har kommunala övernattningsstugor i anslutning till fyren. Nu kanske Grans fyrplats blir kommunal.

Hälsingekusten.se har haft flera artiklar om detta. Huvudspåret är att Nordanstigs kommun köper fyrplatsen. Kommunen beslutade 2013 att köpa fyrhuset med tillhörande byggnader. Sedan vill kommunen gå vidare och i samarbete med Sundsvalls kommun göra fyrplatsen till en kunskapsbyggnad med verksamhet för byggprogrammet på en gymnasieskola i Sundsvall.

Gran fyr

I maj kan frågan komma till ett avgörande. Ska Nordanstigs kommun köpa fyrplatsen, eller blir det Sundsvalls kommun som skriver hyresavtal om Grans fyrplats?

– Om inte Sundsvall tecknar hyresavtal finns däremot intresse från Nordanstigs kommun att fortsätta dialogen. Ön är ett fantastiskt område, inte minst ur besöksnäringsperspektiv, säger Thord Wannberg, handläggare i ärendet på Norndastigs kommun och tidigare kommunchef i Nordanstig, till Hudiksvalls Tidning i dag.

Han har i tidigare intervju sagt att ambitionen är att Gran med tiden får en forskningsstation. En annan tanke som funnits, och kanske kan bli aktuell, är att inrätta ett vandrarhem på fyrplatsen.

Ett framtida vandrarhem i Grans fyrhus skulle ge Hälsinglands tre klassiska fyrplatser boende med dragkraft. Sedan tidigare finns en enkel övernattningsstuga på Gran, Själstugan, som nu har en privat arrendator.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har många artiklar om Grans fyrplats och boende på ön Gran: Framtid för Grans fyrplats (20 september 2014), Granstugan får nya fönster (10 maj 2014), Nygammalt på Gran (6 februari 2014), Åter till Gran? (20 november 2013), Nya problem för stugan på Gran (10 oktober 2013), Oklart för stugan på Gran (24 september 2013), Framtid för Grans fyrplats (13 april 2013), Övernattningsstuga på Gran (2 april 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Gran på Långvind.com (23 september 2012), Gran (23 september 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Klassisk fyr blir kommunal? (27 februari 2012) och Ön Grans framtid på bordet (8 december 2010).

Jörgen Bengtson
Foto: Nordanstigs kommun