Agö fyrplats välkomnar

”Fyrentusiaster, fågelskådare, naturälskare, havspaddlare, akvarellmålare eller bara nyfikna. Alla kan hitta något att uppskatta på denna fantastiska plats”, skriver webbplatsen för Agö fyrplats, som vill locka både dagbesökare och övernattande gäster till den klassiska fyrplatsen.

Webbplatsen är ny för säsongen och signalerar en ökad marknadsföring av Agön i allmänhet och Agö fyrplats på öns nordöstra, otillgängliga del, i synnerhet. Familjen Jerling köpte fyrplatsen av Fortifikationsförvaltningen hösten 2010. Familjen, med Lenn Jerling i spetsen, håller steg för steg på att rusta fyrplatsen med dess många hus.

Här finns ett vandrarhem i fyrvaktarbostaden, öppet för alla under sommaren, och ”tillgång till enklare matlagning”.

Ago fyrplats

Bekymret är att ta sig till Agö fyrplats. Det finns varken reguljära båtar eller taxibåtar till Agön.

Aktuella hamnar ligger dessutom på öns södra sida, en bra bit från Agö fyrplats och den bästa hamnen på ön (Agö storhamn), en timma till fots från fyrplatsen. Lenn Jerling arbetar dock hårt på att få till stånd en vågbrytare med brygga i närbelägna Lotsviken. För den som saknar egen båt är det dock inte helt hopplöst. Det finns gott om transporter till och från ön.

– Vi kan komma med tips, skriver Lenn Jerling på webbplatsen och lämnar e-postadress för den som vill ha hjälp, info@agofyrplats.se.

På en särskild fyrblogg berättar Lenn och Bitte Jerling om vad som händer på Agö fyrplats. Det har hänt åtskilligt senaste året.

Fyrhjulingen är i drift utan begränsningar, som Länsstyrelsen Gävleborg tidigare försökte tvinga på paret Jerling, som gör det lätt att transportera varor och människor från Lotsviken. En ny flaggstång, med signalflaggor för A, G och Ö eller svenska flaggan i topp, är på plats. En klassisk träsnipa är återbördad till Agö-Kråkön efter exil.

Bagarstugan – med sin utmärkta, vedeldade bakugn – är nymålad och i fullt bruk. Fotogenboden står uppfräschad bakom vattenpumpen. De två bostadshusen, fyrvaktarbostaden och fyrhuset, återfår allt mer av sin forna glans och en hel del ny, som gör dem allt mer användbara i modern tid. Problemet med att Agön saknar elektricitet, har familjen Jerling löst med solceller, gas och fotogen.

Till sommaren hoppas de på fler gäster som upptäcker denna lilla plats på jorden, där ”du tillbringa oförglömliga dagar omgiven av ett brusande hav och vindarnas skiftande lek”.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Agö fyr: Inget fyrrekord (3 september 2014), Uppåt på Agön (18 augusti 2014), Rekord på fyrdagen? (18 augusti 2014), Nya vindskydd på Agön (3 maj 2014), Agö fyr vann över Länsstyrelsen (22 april 2014), Ja till vågbrytare på Agön (2 april 2014), Inga hälsingefyrar värda bevara (7 september 2013), Populär fyrdag i Sverige (3 september 2013), Fyrar öppnar för allmänheten (11 augusti 20139, Agö fyr mot staten (2 juli 2013), Framtid för Grans fyrplats? (13 april 2013), Vandrarhem på Agön? (14 februari 2013), Vandrarhem i Agö fyr (16 januari 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Succé för fyrdagen (28 augusti 2012), Öppen fyr lockar (19 augusti 2012), Agö fyr välkomnar (15 augusti 2012), Agö fyr öppnar (13 augusti 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Tufft på Agön (2 februari 2012), Agön får vandrarhem (13 september 2011), Inget fyrfirande i Hälsingland (20 augusti 2011), Agö fyr blir vandrarhem? (23 juli 2011), Biskopen besöker Agön (11 juli 2010), Agö fyr i fokus (10 juli 2010), Agön jubilerar i dagar två (26 juni 2010) och Dubbeljubileum på Agön (29 april 2010).

Jörgen Bengtson

Foto: Agö fyrplats