Vandrarhem på Agön?

Om familjen Jerling får som den vill, blir det vandrarhem på Agö fyrplats i sommar. Familjen har skickat in ansökan om byggnadslov till Hudiksvalls kommun, där man vill ändra användningen av det tidigare fyrhuset från privatbostad till uthyrningsbostad.

Bakom ansökan står Lenn Jerling, som också varit i kontakt med Svenska turistföreningen (STF) för att förhoppningsvis kunna göra fyrhuset och fyrmästarbostaden till vandrarhem.

Den tidigare lotsstationen på Rönnskär utanför Sandarne blir i sommar STF-vandrarhem, med stugfilialer som blir granne med Storjungfruns fyr. Agö fyr passar perfekt in i en större plan på att skapa vandrarhem i klassiska skärgårdsmiljöer i Hälsingland, där STF Kungsgården Långvind och STF Maln är två vandrarhem som redan finns på fastlandssidan

I ansökan begär familjen alltså inte någon ändrad användning, men för att kunna göra privatbostad till vandrarhem bedömer Jerling att det behövs ändrat bygglov.

– Annars har vi ingen möjlighet att vara med i STF eller komma med i Hudiksvalls kommuns attraktiviteter, säger Lenn Jerling till Långvind.com.

Han oroar sig dock för kommunens behandling. Kommunen säger nämligen att den måste utreda det hela med hänvisning till att Agö ligger i ett Natura 2000-område och att det krävs standskyddsdispens.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om familjen Jerlings kamp för att få rusta Agö fyrplats och problem med Länsstyrelsen Gävleborg. Länsstyrelsen har motsatt sig att mark- och husägaren får anlägga en vågbrytare, så den gamla hamnen ska gå att ta i bruk igen. Länsstyrelsen har också satt stopp för att använda fyrhjuling från närbelägna Lotsviken, där det går att ta i land gods och folk.

Lenn och Britt Louise Jerling hoppas kunna driva vandrarhem under sommarmånaderna maj–september.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, skrev senast om planerna för Agö fyr den 16 januari 2013, Vandrarhem i Agö fyr.

Jörgen Bengtson