Glad påsk till Blåkulla

I dag önskar vi alla våra läsare en Glad påsk, vare sig man ska resa till Blåkulla eller inte.

blakulla

För alla hugade blåkullaresenärer hänvisar vi till Lantmäteriets utmärkta tjänst, där man kan söka på kartor, flygbilder (ortofoton) och ortnamn.

För den som vill fördjupa sig i resor till Blåkulla, vill vi upplysa om att Blåkulla inte ligger på Blå Jungfrun i Kalmar sund, som många tror, utan i gränslandet mellan Hälsingland och Gästrikland, i norra delen av Hamrånge socken. Skyltar på gamla E 4:an anger vägen till Blåkulla.

Wikipedia har mer att berätta om Blåkulla, eller Blokksberg som det heter på norska, Bloksbjerg på danska, Valakirkja på isländska, Kyöpelinvuori på finska, Blockula på engelska och nederländska, Blocksberg på tyska och Блокула på ryska.

Bilden föreställer häxsabbat på Blåkulla (tyskt kopparstick från 1608).

Jörgen Bengtson