Moa redo för ny säsong

M/s Moa är redo för ny säsong. Den gamla bogserbåten från Stockholm trafikerar Söderhamns skärgård sedan tio år.

Den 13 maj kastar tur- och turistbåten m/s Moa af Söderhamn, som är hennes fullständiga namn, loss från kajen i Söderhamn, tre dagar tidigare än förra året. Då slår skeppsklockan för 2015 års turer och kryssningar i Söderhamns skärgård.

Till en början blir det kvällsturer onsdagar och fredagar klockan 19.30–23.00. Från och med 9 juni blir det dagturer.

M/s Moa arrangerar räkkryssningar onsdagar och tacoturer fredagar ända in i september, med avgång klockan 19.30 under maj–augusti och klockan 18 i september. På lyskvällen den 28 augusti ordnar Moa en särskild kryssning med specialbuffé och start klockan 19.30.

Dagturerna går tisdag–söndag 9 juni–23 augusti, med avgång klockan 10 under huvuddelen av säsongen, 21 juni–16 augusti. Avgången är klockan 11 den 9–18 juni och 18–23 augusti, samt lördagar och söndagar under högsäsong. Liksom tidigare går turen till ön Orn (Enskärsoren). Dagutflykten är på fyra eller sex timmar beroende på säsong.

Kvällsturer bokas på Söderhamns turistbyrå, telefon 0270-753 53, dagen före. Dagsurernas biljetter löser man ombord senast 15 minuter före avgång.

På andra tider går det att hyra Moa. Eftersom Moa kan vara uthyrd enskilda dagar, är det bästa att kolla på www.msmoa.se vad som gäller aktuell dag.

m:s Moa

Moa tar upp till 75 passagerare. När Moas kastar loss från Norra Hamngatan vid skärgårdsterminalen blir det för tionde säsongen i Söderhamns skärgård. Dessförinnan har hon varit i trafik i över hundra år i olika funktioner.

Moa byggdes på Bergsunds mekaniska verkstäder i Stockholm 1904 som ångfartyg. Till mitten av 1970-talet var hon kombinerad bogserbåt, passagerarbåt och isbrytare åt Stockholms hamn. Då hette hon Greb efter hamnkaptenen Berg, som baklänges blev greb.

Bakom m/s Moa står en ideell förening, som kämpar för att hålla fartyget flytande ekonomiskt och steg för steg rusta henne. Från början var hon registrerad för 120 passagerare. Sedan 2001 får m/s Moa ta 75 passagerare.

Moa mäter 44 bruttoton UR. Hennes längd är 19,47 meter och bredd 4,68 meter. Hennes djupgående är 2,30 meter. Deplacement är cirka 75 ton. Hon gör ungefär sju knop, med maxfart på nio knop.

Jörgen Bengtson
Foto: från m/s Moas webbplats