Konstrunda i Gästrikland

Gävleborgs län måste vara det mest splittrade länet i landet vad gäller konstrundor. Under påskhelgen är det konstrunda i västra Gästrikland, arrangerad av Gästrik Konst, under Kristi himmelsfärdshelgen bjuder konstnärerna i Hudiksvall-Nordanstig in till fyra dagars konstrunda, helgen före midsommar är det Bollnäs tur, under högsommarens första augustihelg öppnar konstnärerna i Ovanåker sina ateljéer och när det är dags för allhelgonahelgen avslutar Söderhamns konstnärer med sin konstrunda.

Gastrik konst

Inte ens Gästrikland är samlad i sin konstrunda. Den som pågår i helgen, 3–6 april, gäller bara de tre kommunerna i västra Gästrikland: Sandviken, Hofors och Ockelbo. Gävle har ingen egen konstrunda, även om en del konstnärer hakar på Gästrik Konsts femton år gamla konstrunda. I Tierp, Norduppland, finns sedan 1996 ”Konst på väg”, som i år samlar sextiotalet konstnärer.

Bilden kan alltså inte vara mer splittrad i Gävleborgs län, vilket rimligen drabbar konstnärerna själva.

En kraftsamling i länet vid en eller två helger hade kunnat göra konstrundorna till en turistisk dragare, som fallet är på Österlen. Men när ett län har fem olika konstrundor under lika många helger – därtill utspridd på sju månader – blir det splittring och ingen samling.

Flera medier bevakar konstrundan i Gästrikland. Sveriges Radio Gävleborg påstår felaktigt att det även finns konstrundor i andra delar av länet under påskhelgen. Men så är alltså inte fallet om SR syftar på Hälsingland.

Jörgen Bengtson