Kuststädning på lördag

I morgon är kuststädningens dag. Det heter visserligen inte så, men är dagen då Håll Sverige Rent (HSR) manar till städning av stränder längs våra kuster.

Håll Sverige Rent kallar städkampanjen för Clean-Up Kust. Varje år slängs många tusen ton skräp i våra hav och på våra stränder. Skräpet dödar eller skadar fåglar, fiskar, marina däggdjur och betande boskap längs kusten, som äter eller trassla in sig i skräp.

cleanupkust

– Nedskräpningen av våra hav är ett av vår tids största miljöproblem, säger Johanna Eriksson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten (HAV), i ett pressmeddelande.

Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Var tredje havsfågel äter plast i tron att det är föda, säger HAV.

För fjärde året i rad anordnar Stiftelsen Håll Sverige Rent – med stöd från HAV – en kampanj mot nedskräpningen. Man gör det genom att plocka skräp längs kusten.

Det svengelska kampanjnamnet Clean-Up Kust har ersatt det tidigare namnet Kusträddardagen.

Håll Sverige Rent startar kampanjen den 18 april med aktiviteter i Strömstad, Simrishamn och Göteborg. Hälsingekusten och andra delar av Norrlandskusten kommer, av förklarliga skäl, senare. Håll Sverige Rent vill få strandstädaraktiviteter i alla delar av Sverige.

År 2014 deltog över 2 500 personer i Kusträddardagen. Den 18 april börjar organisationer och kommuner att rensa stränderna från skräp.

– Var med du också, manar HAV och hänvisar till webbplatsen för Håll Sverige Rent för mer information.

Webbplatsen ger dock inget besked om konkreta aktiviteter längs Hälsingekusten, åtminstone inte än.

Nordanstigs kommun deltar i Clean-Up Kust med skräpplockarmaterial från Håll Sverige Rent.

Hudiksvalls kommun har inte anmält intresse för kustdelen, utan talar på HSR:s webbplats om att kommunen ”stöttar deltagare i Skräpplockardagarna för skola och förskola”.

Söderhamns kommun deltar överhuvudtaget inte i kampanjen, enligt HSR:s webbplats.

Jörgen Bengtson