Säkra vårtecken på kusten

Många säkra vårtecken börjar komma på Hälsingekusten, även om snö och is ligger kvar på sina ställen.

Ett av de säkraste vårtecknen är att isen har gått på Lillfjärden i Hudiksvall, vilket i år skedde tidigt, den 12 april. Lillfjärden är Hudiksvalls före detta inre fjärd, som på grund av landhöjningen tidigt förlorade sin hamn och strategiska betydelse. Sedan många år är Lillfjärden – eller Lilla fjärden som det ännu stod på kartor i slutet av 1800-talet – en insjö, omgiven av stadens bebyggelse. Sol, regn och starka vindar tog med sig Lillfjärdens sista is i söndags.

Belinda

Andra säkra vårtecken är naturligtvis snödroppar, tussilago och andra blommor, liksom nässelfjärilar och andra flygfän – för att inte tala om byte från vinter- till sommardäck.

Ett tydligt vårtecken i Söderhamn är när kommunens arbetsfartyg Belinda (bilden) kastar loss för säsongens arbete, vilket skedde 7 april. Ett annat är när Söderhamns kommun får sin första internationella bokning på vandrarhem och övernattningsstugor i skärgården, vilket skedde i går kväll.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten, Söderhamns kommun