Säkra vårtecken på kusten

Print Friendly, PDF & Email

Många säkra vårtecken börjar komma på Hälsingekusten, även om snö och is ligger kvar på sina ställen.

Ett av de säkraste vårtecknen är att isen har gått på Lillfjärden i Hudiksvall, vilket i år skedde tidigt, den 12 april. Lillfjärden är Hudiksvalls före detta inre fjärd, som på grund av landhöjningen tidigt förlorade sin hamn och strategiska betydelse. Sedan många år är Lillfjärden – eller Lilla fjärden som det ännu stod på kartor i slutet av 1800-talet – en insjö, omgiven av stadens bebyggelse. Sol, regn och starka vindar tog med sig Lillfjärdens sista is i söndags.

Belinda

Andra säkra vårtecken är naturligtvis snödroppar, tussilago och andra blommor, liksom nässelfjärilar och andra flygfän – för att inte tala om byte från vinter- till sommardäck.

Ett tydligt vårtecken i Söderhamn är när kommunens arbetsfartyg Belinda (bilden) kastar loss för säsongens arbete, vilket skedde 7 april. Ett annat är när Söderhamns kommun får sin första internationella bokning på vandrarhem och övernattningsstugor i skärgården, vilket skedde i går kväll.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten, Söderhamns kommun