Lyckad men blåsig loppa

Årets stora loppmarknad i Hälsingland, Bakluckeloppis på Kattvikskajen, hade sol men rejäl blåst. Köparna var många och ivriga.

– De började slita åt sig grejer innan jag hade hunnit packa upp, berättar en av närmare 200 säljare på loppmarknaden för Långvind.com.

Flera andra säljare, som Hälsingekusten.se pratade med, vittnar om god kommers.

Prognosen för dagen var regn, vilket säkert fick många att handla tidigt medan solen lyste över inre hamnen i Hudiksvall. På Hudiksvallsfjärden blåste det rejält, med höga gäss i vattnet. Det bidrog kanske till att flera säljare började ta ner sina stånd redan vid 13-tiden, långt före stängningsdags klockan 16, vilket irriterade många besökare.

Det fanns dock gott om tid att fynda på den stora loppan på Kattvikskajen, för den som var tidigt ute. Som vanligt var utbudet stort, priserna låga och prutmånen god.

En nyhet för i år var att idrottsföreningarna bakom arrangemanget, hade korv-, hamburgare- och fikaförsäljning under tak mitt i området istället för att – som tidigare – hålla till i utkanten av området.

Kattvikskajen lada och flaskor

Hälsingekusten.se passade på att göra kap och fick ta tre rundor till bilen med fulla kassar, innan alla stånd var avverkade.

Sista lördagen i slutet av maj blir Kattvikskajen sedan många år tillbaka lopp- och kuriosamarknad. Med tiden har den blivit Norrlands största. Framtiden är dock osäker, för nu har Hudiksvalls kommun sagt att området ska exploateras. Före nästa Bakluckeloppis ska kommunen har börjat riva den yttre delen av kajen, för att förbereda för byggnation, parker och annat.

Bakom bakluckeloppisen står idrottsföreningarna HUFF (tidgare ABK med flera), Hudiksvalls IF och Strand IF. I år är det trettonde gången loppmarknaden går av stapeln i Hudiksvall. Den började i liten skala utanför Glysisvallen och kanske är det till detta område den återvänder, om Kattvikskajen inte längre är ett alternativ.

Idrottsföreningarna bakom Bakluckeloppis på Kattvikskajen är samma som arrangerar Hälsinge marknad första helgen i september, som sedan många år håller till utanför Glysisvallen.

Text och foto:
Jörgen Bengtson