Mikroplast växande miljöproblem

Mikroplaster är ett växande problem i Östersjön. Enorma mängder mikroplast följer med det renade avloppet ut i Östersjön. Reningsverken klarar inte av att rena vattnet på dessa mikroskopiskt små partiklar.

När mikroplast kommer ut i vattendragen eller havet, äter plankton och maskar dessa i tron att det är föda, eller så fastnar mikroplasten på alger, som sedan fågel och fisk äter. Plasterna påverkar därmed hela ekosystemet.

En ny studie, som forskaren Katja Broeg vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet har sammanställt, visar på problemet. Varje år väller det ut cirka 40 ton mikroplast i Östersjön.

– Vi vet inte hur det påverkar, det måste vi undersöka mer. Men vi vet att vi måste göra något. Plasten kan inte tas bort ur Östersjön, det är som att fylla ett badkar med något som inte försvinner och det är inte bra för någon, säger Katja Broeg till Dagens Nyheter.

Mikroplaster finns i bland annat hudkräm, rengöringsmedel och tvättmedel.

Forby mikroplast

– Mikroplast i rengöringsmedel och hygienprodukter verkar vara väldigt onödigt att använda men det är inte så lätt att tyda innehållsförteckningarna på kemisk-tekniska produkter. Om det står polyethylene, pe, eller ibland ”innehåller mikropartiklar” innebär det att produkten innehåller plast, skriver webbplatsen Skärgårdsbryggan.com.

På webben finns en norsk facebooksida, Forby mikroplast, som vill förbjuda mikroplast i kosmetika och hygienprodukter.

Jörgen Bengtson

Bild: Forby mikroplast