Nya oljeupptäckter i Söderhamn

Arizona Chemicals utsläpp av 800 000 liter råtallolja julhelgen 2011 är ännu inte historia. Naturens krafter – is, snö och vind – har rört om i vattnen och fått olja att komma upp från havets botten. Den 21 april i år hittade kommunens oljesanerarna nya påslag av gammal råtallolja på Skatön och Branthäll i Söderhamns skärgård. Nu är sex personer igång med saneringen, för femte året.

– Sedimentet som hamnar på botten kapslas in och skyddas på sina platser. Men när det rörs om i vattnet kan, som i det här fallet, oljan frigöras och flyta upp till ytan och driva in på land, stränder,  kobbar och skär, säger Kjell Lind på Söderhamns kommuns tekniska förvaltning på webbplatsen Soderhamn.se i dag.

Kommunen vill nu kontrollera samtliga 65 påslag som man tidigare sanerat.

Efter varje avslutad saneringssäsong har kommunen trott att det är färdigsanerat, möjligen återstår lite efterarbete kommande säsong. Frågan nu är hur länge saneringen kommer att fortgå i skärgården.

– Det står skrivit i stjärnorna. Uppenbarligen är vi inte kvitt bekymret med råtalloljan, säger Kjell Lind.

Arizona chemical

Hudiksvalls tingsrätt friade Arizona Chemical för miljöbrott i en uppmärksammad rättegång i oktober 2014. I januari 2015 beslutade hovrätten att pröva frågan om miljöbrott.

Fortsättning följer, alltså, både vad gäller den praktiska saneringen och Arizona Chemicals eventuella miljöbrott, när en oljecistern sprang läck på fabriken i Sandarne (bilden) och ledde till ett oljeutsläpp, som fortfarande är ett problem i Söderhamns skärgård.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Arizona Chemicals oljeutsläpp och dess efterverkningar: Arizonas miljöbrott prövasArizona friad för oljeutsläppRättegång mot ArizonaRekordkrav för oljeutsläppBottensanering uppskjutenMer råtallolja kvarFortsatt oljesaneringTallolja mest problem för TallskärOljesanering även 2014Arizona bygger nyttSanering tar än mer tidSaneringen tar mer tidAnnan typ av cistern i dagOljesanering tar två årNya tag i oljesaneringNytt oljeutsläpp i SandarneUtdragen oljesaneringRåtallolja bestående problemRåtalloljan fortsatt problemTvåhundra fågelhjälpare redoDyr och sen oljesaneringOljesanering med problemVar finns råtalloljan? och Storm- och oljekaos på kusten.

Jörgen Bengtson

Foto: Söderhamns kommun