Söderhamn bäst i länet

Söderhamn knep en bronsplats i ”friluftskommuns-SM”, med Örnsköldsvik och Örebro på guld- respektive silverplats. Därmed blev Söderhamn överlägset bäst i Gävleborgs län som Årets friluftskommun, vilket Naturvårdsverket korar varje år. Förra året delade Söderhamn guld med Leksand och Örebro, men blev i år slagen med 0,5 poäng.

– Det här resultatet understyrker ännu en gång att vi är en kommun med stora tillgångar och att vi jobbar rätt med att utveckla och stimulera friluftslivet, säger kultur- och fritidschefen Anders Uddén på kommunens webbplats.

En viktig del av friluftslivet i Söderhamn är kusten och skärgården.

Det som skiljer vinnarkommunen Övik från Örebro och Söderhamn, är att Övik har ett friluftspolitiskt program. Det fungerade som målfoto, när Naturvårdsverket skulle utse en vinnare och både Övik och Örebro kom in på samma 30 poäng.

– För att ta ytterligare ett steg i vårt målmedvetna arbete med friluftskommunen Söderhamn behöver vi ett dokument i vilket vi binder samman kommunens och samhällets intressen för att främja folkhälsan, säger Anders Uddén.

Tio-i-topp-listan fick följande sammansättning, med poäng inom parentes:
1.   Örnsköldsvik (32)
2.   Örebro (32)
3.   Söderhamn (31,5)
4.   Sundsvall (31)
5.   Jönköping (30,5)
6.   Huddinge (30)
7.   Lund (29,5)
7.   Piteå (29,5)
9.   Umeå (29,5)
10. Leksand (29)

Gävleborgs kommuner fick följande placeringar och poäng:
3.     Söderhamn (31,5)
23.   Gävle (26,5)
79.   Hudiksvall (20)
105. Ockelbo (19)
105. Ovanåker (17)
128. Ljusdal (15)
134. Bollnäs (14,5)
134. Sandviken (14,5)
180. Nordanstig (11)

Hofors deltog inte i studien.

Bakom poängsättningen ligger en enkät. Frågorna är fokuserade på planer för friluftsliv, information och samarbete kring friluftsliv samt aktiviteter inom friluftsliv. I år fanns en ny, öppen fråga om vad kommunen gjort för att främja ett tätortsnära, enkelt friluftsliv.

Priset Årets friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket i samarbete med Svenskt Friluftsliv och Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening. Priset har delats ut varje år sedan 2010.

Jörgen Bengtson