Mer vattenbruk i Hälsingland?

Hälsingland och Sverige ligger efter resten av Europa i vattenbruk – mer konkret fiskodling – och Europa ligger efter resten av världen. En ny satsning i Östergötland kan kanske ge inspiration till ökad fiskodling på Hälsingekusten.

Ett nytt samarbete i Östergötland ska leda till fler odlingar av gös, abborre och piggvar. Förhoppningen är att fiskodlingen ska ta fart när Vattenbrukscentrum Ost (VCO) flyttar in till Vreta Kluster, skriver organisationerna i ett pressmeddelande, som Sveriges Television Östnytt citerar.

– Globalt har vattenbruket haft en kraftig tillväxt, fortfarande ligger dock Europa långt efter Asien och står endast för 4,2 procent av världsproduktionen, med Norge i topp. Kunskapen kring vattenbruk är låg framförallt här i Sverige, det är någonting vi arbetar för att ändra på, säger Ola Helmerson, projektledare på Vattenbrukscentrum Ost.

Den svenska fiskodlingen är nästa liktydig med regnbågslax, som står för hela 84 procent av produktionen. Röding är dock en fisk som har blivit allt mer populär bland fiskodlare. Abborre är en så länge ovanlig i fiskodling, men två före detta grisbönder, Per och Claes Eke-Göransson, startade förra året abborrodling i Vadstena, rapporterar SVT.

Under sommaren 2015 startar VCO en musselodling i Sankt Anna skärgård. Försöket är bland annat tänkt att visa på om detta är en potentiell, framtida binäring för regionens skärgårdsbor.

Vad som är möjligt i Östergötland – fiskodling och musselodling i större omfattning – borde vara möjligt även på Hälsingekusten och i landskapets inland. Förutsättningarna i form av hav och strömmande färskvatten finns onekligen.

Jörgen Bengtson