Söderhamn toppar fiskeliga

Söderhamn är Sveriges näst bästa kommun för fritidsfiskare. Övriga hälsingekommuner hamnar långt ner på topplistan.

Det är Jordbruksverkets omdöme i undersökningen Årets fritidsfiskekommun. Bäst i Sverige är Umeå. Efter Söderhamn på plats 2, kommer – bland hälsingekommunerna – Ljusdal på plats 45, Nordanstig på 77, Bollnäs och Ovanåker på 89 och Hudiksvall på plats 111.

Fiske är den åttonde vanligaste friluftsaktiviteten i Sverige. Enligt en studie från Naturvårdsverket vill många ägna sig åt fiske på sin fritid. Ett aber är att allt fler människor bor i tätorter, och delvis som en följd av det saknar både kunskap om fiske och tillgänglighet till fiske.

Jordbruksverket har sedan 2011 i uppdrag att främja utvecklingen av fritidsfiske och fisketurism. Tillsammans med berörda myndigheter och organisationer har Jordbruksverket tagit fram strategin Svenskt fritidsfiske och fisketurism 2020. I detta dokument finns flera mål, som fokuserar på att öka fritidsfisket och fisketurismen.

I mars i år skickade verket ut en enkät till Sveriges 290 kommuner. Åtta av tio kommuner, totalt 231, svarade på enkäten. Resultatet blev följande tio-i-topp-lista över Sveriges bästa fritidsfiskekommuner: Umeå (plats 1), Söderhamn (2), Bromölla (3), Berg (4), Luleå (4), Mönsterås (4), Jönköping (7), Munkedal (7), Norrköping (7), Avesta (10), Gällivare (10), Sundsvall (10), Tranås (10) och Örnsköldsvik (10).

Rapporten i sin helhet finns att ladda ner på Jordbruksverkets webbplats.

Söderhamns satsar stort på skärgårdsutveckling och fritidsutveckling. Kommunen har under flera år hamnat i absoluta Sverigetoppen som fritidskommun, där fritidsfisket är en del.

Söderhamn knep 2015 en bronsplats i ”friluftskommuns-SM”, med Örnsköldsvik och Örebro på guld- respektive silverplats. Därmed blev Söderhamn överlägset bäst i Gävleborgs län som Årets friluftskommun, vilket Naturvårdsverket korar varje år. Förra året delade Söderhamn guld med Leksand och Örebro. Långvind.com skrev om detta i artikeln Söderhamn bäst i länet (5 maj 2015).

Jordbruksverkets enkät gällde kommunernas arbete för fritidsfisket under 2014. Enkäten handlade främst om tillgängligheten till fiskevatten, hur kommunerna når ut med information, vilka aktiviteter kommunen har för att öka intresset för fritidsfiske, om kommunen har någon projektgrupp som jobbar med frågorna och om kommunen stimulerar företagande inom fisketurismen.

Vinnande kommun, Umeå, fick 38 poäng och Söderhamn 37.

Undersökningen var Jordbruksverkets första. Verkets mål är att göra undersökningen varje år.

Text och foto:
Jörgen Bengtson