Handelns dagar i hetta

Handelns dagar i Hudiksvall samlade färre köpare än tidigare, kanske på grund av hettan. Men försäljningen tog rejäl fart på lördagen.

Det är Långvind.com:s bedömning efter samtal med flera handlare, som flyttat en del av sin försäljning till gågatudelen av Storgatan. När Långvind.com:s utsände kom till Hudiksvall 1988, var Handelns dagar i stort sett det enda som hände i Hudiksvalls stad under sommaren. Sedan dess har staden gjort en rejäl resa som nöjes- och evenemangsstad.

Handelns dagar skulptur

För handlare som ligger utanför centrala Hudiksvalls huvudstråk, är Handelns dagar en chans att visa upp sig och sina varor.

Långvind.com pratade med två sådana handlare.Handelns dagar 2015

En av dem är Dorothea Guth (bilden), som driver ett ekologiskt bageri, Hudikbröd, i samma hus som Ica Träffpunkten på Öster.

Hon sålde inbakad pizza, massor av matbröd och godsaker. Till detta serverade hon en äppelmust från Lindefallet, som var en nyhet för Långvind.com. Både pizza och must smakade förträffligt.

Pia Forslöf Nilsson är gammal i gården på Handelns dagar, då hon alltid brukar stå utanför Hälsinglands museum med sin man, Anders Nilsson. Annars huserar hon i egna butiken och ateljén, Pia F Design, på Lilla Kyrkogatan i Hudiksvall.

– Vi har sålt jätte-jättebra i dag, säger hon glatt till Långvind.com, som går i från Pias och Anders marknadsstånd med en nattvy av den klassiska, rektangulära Hudik-brickan.

Sedan flera år går Handelns dagar av stapeln torsdag–lördag i början av juli. Tidigare var den bara två dagar.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 

 

, den klassiska samlingen av handelsmän och -kvinnor på Hudiksvalls gågata i juli, samlade