Fyrdagen öppnar fyrplatser

Två av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser håller öppet på Internationella fyrdagen, söndagen den 16 augusti, och även på lördagen, Agö fyr och Storjungfrun.

För den senare fyren är det premiär; tidigare har Storjungfrun under fem år hållit öppet i anslutning till kapellhelgen på Storjungfrun i mitten juli. Agö fyr har hållit öppet på fyrdagen i många år.

Nu slår båda upp sina portar till fyrarna lördag och söndag, Storjungfrun lördag klockan 15–17 och söndag 13–15, Agö båda dagar klockan 10–18. På Agö fyrplats lovar familjen Jerling att hålla öppet till mörkrets inbrott på lördagen. Fyrciceroner finns på plats, för att berätta om fyrens historia och människorna som höll ställningarna i de yttersta havsbanden.

Storjungfruns hamnförening står värd för Internationella fyrdagen på Hälsinglands största ö.

– Nu har vi valt att även visa upp den under Internationella fyrdagen. Det känns viktigt, säger Lars Lindstedt, föreningens ordförande, till Söderhamns-Kuriren i dag.

Lenn Jerling med familj är värd för fyrhelgen på Agö fyrplats, som familjen Jerling äger sedan år 2010. Då köpte familjen Agöns fyrtorn (bilden), fyrvaktarbostad, lotshus och annat som hör till fastigheterna från försvarsmakten. Totalt omfattar fyrplatsen elva hus på Hälsinglands näst största ö.

– Vi har en vedeldad ugn, där vi för dagen kommer att tillaga pizza, säger Lenn Jerling som hållit bakstugan öppen i flera år för internationella fyrdagsbesökare.

Internationella fyrdagen tillkom för att hedra och visa fyrarna som unika, marina byggnader och byggnadsminnen. Fyrdagen har allt sedan starten 2002 varit en stor succé i Sverige, som står för över hälften av alla världens öppna fyrar och fyrbesökare denna dag. Förra året kom drygt 7 400 besökare till 67 fyrar.

Fyrdagen genomförs i cirka 30 länder och territorier världen över tredje söndagen i augusti.

– Alla är hjärtligt välkomna att besöka cirka 70 öppna svenska fyrplatser under Internationella fyrdagen/helgen. I Sverige arrangeras helgen av Svenska fyrsällskapet tillsammans med flera lokala fyrföreningar/fyrvisare samt med stöd från Sjöfartsverket och andra fyrägare, säger Esbjörn Hillberg, ordförande för Svenska fyrsällskapet och primus motor bakom Internationella fyrdagen i Sverige.

Jörgen Bengtson 
Foto: Agö fyrplats