Säl växande problem

Sälarna längs Hälsingekusten är ett växande problem för fiskenäringen. Sälen förstör nät och andra redskap, äter och skrämmer fisk.

–Gråsälen äter upp och skrämmer i väg fångsten, säger yrkesfiskaren Carl-Åke Wallin, Stocka, till Hudiksvalls Tidning (20 augusti 2015).

grasal vid bryggaGråsälen var länge hotad, men har nu en så stark tillväxt att den är ett växande problem för yrkes- och fritidsfiskare. Skyddsjakt är tillåten men omgärdad av så stora restriktioner att det knappt är någon som vill jaga säl.

Havs- och vattenmyndigheten (HAV) och Länsstyrelsen Gävleborg vill bekämpa sälens skadeverkningar med nya fångstmetoder, som annat slags nät än vanliga garn och så kallade push-up-fällor.

Fiskarna tror inte så mycket på det, utan vill ha en mer omfattande jakt på säl.

Sälen är ett särskilt problem längs länets kust, där den stör fångstprocessen på ett sätt som den inte gör i andra skärgårdar.

– De stör och splittrar stimmen. Det är en sådan öppen kust också, där finns ingenstans att gömma sig eller komma undan sälarna som det finns i exempelvis Stockholms skärgård, säger Sven-Gunnar Lunneryd, forskare på Sverige lantbruksuniversitet (SLU), till HT.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay