Kär marknad åter

Årets stora hemvändarhelg är här: Hälsinge marknad. I morgon öppnar Marknaden, Hudiksvalls och Norrhälsinglands stora folkfest och hemvändaraktivitet. Under tre dagar träffar folk gamla vänner, handlar på klassisk marknad, går på tivoli och upplever den stämning som en av Norrlands största marknader har.

Hälsinge marknad är en Norrlands få historiska marknader, som överlevt i modern tid.

Marknaden pågår från fredag klockan 16 till söndag klockan 18 – med nattuppehåll. Många, sannolikt en stor majoritet, av försäljarna har varit med förr. I år finns cirka 475 knallar; åtskilliga till skulle vilja vara med men får inte plats.

Årets nyhet är att marknaden får ett dans- och musikevenemang på lördagen, då Hudiksvalls spelmanslag och Forsa folkdanslag bjuder upp till dans. Ytterligare en nyhet är att marknaden äntligen fått en webbplats, Hudikmarknad, om än med blygsamt innehåll.

MarknadsfolkHälsinge marknad är en av Hälsingekustens stora, återkommande arrangemang. Det är dessutom enda arrangemang med flera hundra år på nacken. Historiskt var den en av många höstmarknader i Norrland. Den har haft olika namn under årens lopp, bland annat Höstmässan.

Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra historiska marknader, fortsatt Hälsinge marknad att leva vidare i modern tid. Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

År 1972 startade Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats. I början av 1990-talet flyttade den till Glysisområdet.

Numera finns massor av marknader i Norrland. Hälsinge marknad står sig, både historiskt och besöksmässigt. Hälsinge marknad kallar sig för ”Norrlands och Hudiks största folkfest”. Den brukar samla drygt 60 000 personer under tre dagar.

Jörgen Bengtson
Foto: Hälsinge marknad