Lyckad fågelsommar i Söderhamn

Ålsjön, en av många fina fågellokaler på Söderhamnskusten, har haft en bra sommar.

Ålsjön är ett välkänt naturreservat och fågelparadis, med änder, gäss och vadarfåglar. Under senare år hat intresset för fiske från båt i sjön ökat. Detta har stört fågellivet, fåglar har lämnat ägg och ungar. För att ge fåglarna ro under häckningsperioden, skärpte Länsstyrelsen bestämmelserna våren 2015.

AlsjonNu är det förbjudet att röra sig på vattnet och i vassruggarna under häckningstid.

– Vi är nu jätteglada och nöjda med att den här sommaren blev så lyckad! Fåglarna i sjön har fått fram flygfärdiga ungar och 2015 blev ett mycket lyckat år för fågellivet i Ålsjön, säger Jonas Lundin, Länsstyrelsens handläggare, i ett pressmeddelande.

Andreas Håberg, miljö- och naturvårdshandläggare i Söderhamns kommun, är också tacksam för den respekt, som allmänheten visat fågellivet i Ålsjöns naturreservat.

– Till Ålsjön vallfärdar det fågelskådare och naturvänner från när och fjärran. Det är ett populärt besöksmål. Jag blir väldigt glad när allmänheten, och i synnerhet de som fiskar, anammat den vädjan och information som länsstyrelsen gick ut med i våras och därmed skonat fågellivet från störningar. Det värmer mitt hjärta, säger han på webbplatsen Soderhamn.se

Hälsingekusten.se har en särskilt sida om fågelskådning och fågellokaler på Hälsingekusten under Göra.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun