Segelfartyg i fokus

Segelfartyg från Gävle och Söderhamn står på programmet den 13 oktober, när Söderhamns kust- & skärgårdsförening har sedvanligt höstmöte.

Mötet startar klockan 18.30 med ”vad som händer i vår skärgård och vad som komma skall i höst”.

HildurKlockan 19 berättar författaren Sven-Olof Nordenberg om sin bok Gävles segelfartyg och deras öden på havet. Han visar också bilder till föredraget.

I boken finns också bilder från fartyg tillverkade i Söderhamn, som barkskeppet Hildur (bilden). Hildur har under åren redats av C J Schöning , L W Brolin, J Brolin & Son och Isac Svensson Göthe, berättar föreningen inför mötet.

Föreningen hälsar både medlemmar och ickemedlemmar välkomna till höstmötet på Söderhamns stadsbibliotek.

Söderhamns kust- & skärgårdsförening ingår, som enda förening från Gävleborgs län, i Skärgårdarnas riksförbund. Den är även medlem i Sveriges hembygdsförbund. Föreningen ger ut egen tidskrift och driver ett museum, Fiskaremuseet Gäddan på Öster i Söderhamn. Söderhamns kust- & skärgårdsförening ligger dessutom bakom den återupprättade Svartsundsrännan, som kostat drygt 4,9 miljoner att färdigställa.

Jörgen Bengtson