Hudik mer handelsstad?

Hudiksvall är en gammal handelsstad. Nu svarar centrumhandeln på externetableringen i Medskog med utökade öppettider.

Ett växande antal handlare har börjat hålla öppet torsdagskvällar.

Satu Saarisilta– Vi måste skapa en framtidstro om Hudiksvall ska fortsätta vara en handelsstad, säger Satu Saarisilta (bilden), som driver butiken Zafi på Storgatan i centrala Hudiksvall, till Hälsinge Allehanda (11, 2015).

När hon förde fram tanken i höstas, fick hon med sig ett halvdussin butiker. De växte snabbt till tre gånger så många. Det återtar dock att få de två stora galleriorna, Guldsmeden och Fyren med angränsade butiker, totalt cirka 40 butiker och kaféer, att också hålla öppet torsdagskvällar.

Nästa steg är att få till stånd söndagsöppet, vilket hon arbetat för i flera år. Hon hoppas det ska bli verklighet till våren 2016.

– Vi måste tänka i nya banor för samhället utvecklas hela tiden. Kanske ska vi som äger och driver butiken själva ha öppet söndagar?, säger hon.

Satu Saarisilta vill också ha mer puls i centrum genom fler små, centrala serveringar och ett nytt parkeringssystem, där man betalar för attraktiva parkeringsplatser men får igen pengarna i butik där man handlar.

Handelsplatsen Medskog, som ligger där E 4 korsar Riksväg 84, kommer att få Biltema som stor dragare. Medskog får ytterligare cirka halvdussinet mindre butiker och restauranger.

Jörgen Bengtson