Miljoner mot giftiga båtfärger

Havs- och vattenmyndigheten (HAV) satsar 3 470 000 kronor på att minska användningen av giftiga båtfärger. Det sker genom stöd till ett tvåårigt projektet, som ska få fler båtägare att välja giftfria båtfärger och metoder.

Den vanligaste metoden för båtägare – som vill hålla skrovet rent från alger och havstulpaner – är att måla botten med färger, som hindrar växtlighet att fästa. Problemet är att fungerande färger också är giftiga färger, så kallade biocidfärger.

Cirka 80 procent av gifterna beräknas läcka ut i vattnet under sommaren, enligt HAV. De giftiga ämnena kan också läcka ut på land i samband med att båtägare tvättar, slipar eller borstar sina båtar.

– Vi behöver minska användningen av giftiga båtbottenfärger. De innehåller metaller och svårnerbrytbara föreningar som läcker ut i vattnet och som kan skada både djur och växter, bland annat kan de störa fiskars reproduktion. Det är också ämnen som stannar väldigt länge i miljön och kan ställa till skada under lång tid, säger Frida Åberg, HAV:s enhet för havsplanering och maritima frågor, i ett pressmeddelande från HAV (18 november 2015).

Projektet som ska tackla problemet heter ”Ren båtbotten utan gift 2.0”. Bakom projektet står Naturskyddsföreningen, Skärgårdsstiftelsen (Stockholm), Svenska Båtunionen och Sportfiskarna. Dessa samarbetar med ytterligare tolv organisationer, bland andra Stockholms universitet, Sweboat och Svenska Kryssarklubben.

Projektet är i praktiken en fortsättningen på ett projekt som startade hösten 2014. Det är mest känt för sms-tjänsten ”Havstulpanvarningen” och framtagning av informationsmaterial.

BiltvattNu är målet att nå ut med information på bred front till minst 100 000 båtägare, att få fler att välja bort giftiga färger, att få fler att känna till HAV:s riktlinjer för båtbottentvätt och att få fler båtklubbar att underlätta för medlemmar att välja miljövänliga alternativ. Ett viktigt alternativ är båttvätt, som Långvind.com skrev om i går, Miljöfokus på småbåtar.

Båttvättarna behöver bli, om inte lika vanliga som biltvättarna (bilden), så betydligt vanligare än i dag.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay