Sågtäkten lockar teater

Sågtäkten, Harmånger, är nog Hälsingekustens mest aktiva lilla småort. I morgon är det premiär för pjäsen ”Har taget gått, eller…?” – ett musikaliskt drömspel om ett avgångsnederlag.

Pjäsen spelas av Friteatern, som är första professionella teatergrupp som gäster den lilla orten, där Nordanstig möter Hudiksvall.

Navet i byns förenings- och samhällsliv är Sågtäktens bygdegårdsförening. När man ögnar igenom programmet för bygdegården, blir man imponerad.

Under året har bygdegården haft sångfestivalinformationsmöte, julgransplundring, musikcafé med Carl Erik Thörn, semmelsöndag, årsmöte, påskmarknad, sagostund för vuxna, författarafton med Anita Salomonsson, aktiviteter i Bergöns kapell, surströmmingsfest, hantverksdag, musikkväll med Nick Borgen och Nepalkväll. Och än är året inte slut.

Under årets sista veckor vankas: pjäsen ”Har taget gått, eller…?”, gemensam julkranstillverkning, biokväll, adventscafé med Nordanstigs manskör, luciakaffe, stilla julkväll och eventuellt juldagsmorgon i Bergöns kapell.

Sågtäkten kände av folkminskningen fram till 1980-talet, men sedan kom vändningen. Folk började flytta in till Sågtäkten från när och fjärran. I dag finns invånare från ett halvdussin länder i den lilla byn.

Sagtaketens bygdegardSågtäkten är ett synnerligen aktivt samhälle, där det mesta sker i och kring bygdegården. Den byggdes 1895 som bönhus och blev 1973 bygdegård, bara en av tre i Nordanstigs kommun. Sågtäkten är en av Hälsingskustens minsta samhällen med egen bygdegård.

Närheten och de historiska banden till grannsocknen Rogsta är starka. Det är bland annat tydligt i engagemanget för Bergöns kapell, som är stort och avsätter flera organiserade aktiviteter per år.

Jörgen Bengtson
Foto: Sågtäktens bygdegård