Is för skridskoglada

Hälsingekusten har nu is för den skridskointresserade. I dag blev isbanan på Glysisvallens löparbanor klar: 400 meter fin is.

I centrala Hudiksvall finns två utmärkta utomhusbanor: Glysisvallen och Lillfjärden.

Glysis isGlysisvallens isbana ställde Fastighets AB Glysis färdig i dag. I morgon öppnar den för säsongen. Årets nyhet är att banan är upplyst, till en början klockan 15–21. Isbanan är till för renodlad skridskoåkning. ”Som vanligt ingen åkning med klubba och puck/boll”, påminner Glysisvallen.

Lillfjärden får vänta som skridskobana tills naturisen ligger stabil i Hudiksvalls forna inre hamn, i dag en fågelsjö, vilket brukar ske i slutet av januari. Lillfjärden har länge varit den klassiska isbanan på Hälsingekusten. Längre tillbaka i tiden var den plogade isbanan stadens vintertravbana. Numera är det skridskoåkning som gäller.

Isbanan på Lillfjärden är, när den väl öppnar, ett populärt folknöje, framför allt under helger. Kommunen plogar isbanan samt håller med bänkar, bord, grill och ved.

Innan isbanan blev skridskobana, var det under många år istrav på Lillfjärden. Istrav är en av de idrotter med äldst dokumentation i Sverige. Den finns omnämnd i Olaus Magnus bok ”Historia om de nordiska folken”, som utkom 1555.

Jörgen Bengtson
Foto: Glysisvallens idrottsanläggning