Skärgårdsenheten gör vinter

Söderhamn har – till skillnad från Hudiksvall – en tydlig kommunal ambition att utveckla skärgården för besökare. Söderhamn har typiskt nog också den mest omfattande skärgårdsfacebooksidan i Hälsingland, Skärgårdsenheten Söderhamn, som funnits sedan 1 maj 2007.

När hösten nu definitivt har blivit vinter, minskar Skärgårdsenhetens aktivitet på facebook och i verkliga livet. Facebooksidans 2 215 följare lär sakna att Skärgårdsenheten inte har lika mycket att bjuda på under vintermånaderna.

Nu handlar mycket av Skärgårdsenhetens verksamhet om att dra upp båtar för vintern, lägga upp bryggor på land, stänga stugor, vinterställa STF-vandrarhemmet på Rönnskär och på andra sätt gå i ide.

På vag till Ronnskar

– Nu går solen upp, skriver Skärgårdsenheten i dag och visar en soluppgång, som skulle kunna inträffa vid valfri årstid.

Söderhamn är ensam bland Hälsingekustens kommuner att ha flera övernattningsstugor och regelbunden båttrafik till dessa. Kronan på verket är STF-anslutna vandrarhemmet på Rönnskär, som håller till i den gamla lotsstationen. Till vandrarhemmet hör skärgårdsstugor – enkla övernattningsstugor – på öarna Storjungfrun (fyra stugor), Enskär (tre stugor) och Klacksörarna (tre stugor).

Skärgårdsenheten sköter både vandrarhem, övernattningsstugor och båttrafik till öarna.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten Söderhamn