Lättare nå Hälsingekusten

Båtburna besökare från söder har problem med att nå Hälsingekusten: Gävlebukten. En ny gästhamn i Furuvik ska förbättra förutsättningarna.

FuruvikGästhamnen i Furuvik, som är granne med Furuvik havscamping och Furuviksparken, har fram till nu haft problem med stora vågor vid blåsigt väder. En ny flytbrygga i juni 2014 löste inte problemet med att skydda mindre båtar från vågor. Lokala medier slog larm om problemet i juni förra året.

Svaret då var att man skulle lägga i bojar för att båtarna inte skulle behöva ankra och att lägga i flera flytbryggor som småbåtarna kunde lägga fast vid. Det löste dock inte grundproblemet. Nu kommer den stenpir, som många efterlyst.

Om några veckor – den 11 januari – börjar bygget av en stenpir med vågbrytande funktion. Den ska göra att båtar kan lägga till i Furuvik oavsett väder.

– Eftersom det är öppet hav har läget varit känsligt för flytbryggan som vi haft där, men nu ska det bli bra, säger Anders Blomgren, exploateringsingenjör på Samhällsbyggnad Gävle, i ett pressmeddelande.

Stenpiren kommer att bli 150 meter lång och bestå av omkring 25 000 kubikmeter sten. Kostnaden är beräknad till 5,8 miljoner kronor.

Jörgen Bengtson
Bild: Gävle kommun