Flygande tefat till Söderhamn?

Söderhamn Futuro

Har ett flygande tefat landat vid Europaväg 4 (E 4) i Söderhamn?

Söderhamns-Kuriren visar i dag i ett montage, hur det rymdskeppslika Futurohuset skulle kunna se ut bredvid stridsflygplanet Viggen vid E-Center.

Både Viggen och Futuro har tydliga kopplingar till Söderhamn. Viggen var ett av stridsflygplanen på Hälsinge flygflottilj F 15 i Söderhamn, som lades ner 1996. Två Futurohus står på Norans skjutfält på myren Sörglapen, sydväst om Tönnebro värdshus. Här flög Viggenplanen in på låg höjd och fällde sina bomber på en stor myr mitt i området. I två fantasieggande torn satt personal och bedömde hur bra piloterna träffade sina mål.

Flera politiker i Söderhamn har nu engagerat sig för att kommunen ska köpa Futuro av Fortifikationsverket, renovera huset/husen och placera dem på lämplig plats i Söderhamn som ett dragplåster. Även kommunens kulturchef, Anders Uddén, vill behålla huset i kommunen.

Flygvapnet placerade Futuro på betongpelare, som gör att de inte ser ut som Futurohus i andra delar av världen, som ser ut som rymdskepp.

Futuro ritades 1968 av den finska arkitekten Matti Suuronen (1933–2013), som var pionjär i tillverkning av plasthus. Futuro var ett mer eller mindre underhållsfritt hus, 3,4 meter högt och 8 meter i diameter. Det tillverkades i mindre än 100 exemplar, varav fem finns kvar i Finland, varav en på Åland, och fyra i Sverige, bland annat i Örebro där det är ett reklamkontor.

Tanken var att Futuro skulle vara fjällstuga i svårtillgängliga delar världen och transporteras dit med helikopter. Sedan kom oljekrisen, som gjorde plast dyr och tog död på det rymdinspirerade huset.

En Futuroentusiast, Simon Robson, Dallas, USA, håller dock Futuro vid liv. Han ser huset som en futuristisk designikon från sextiotalet. Han har en särskilt webbplats, www.thefuturohouse.com, där håller koll på alla världens Futurohus.

Futurohusen är eftertraktade över hela jorden. Husen finns, enligt senaste kartläggningen av The Futuro House, i fyra världsdelar (Antarktis, Asien, Europa, Nordamerika) och 19 länder – Australien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Finland, Japan, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Ryssland, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ukraina (Krim), USA, Taiwan och Åland – samt Antarktis som är internationellt territorium.

Det återstår att se om det rymdskeppsliknande huset landar bredvid Viggenplanet, i flygmuseet på gamla F 15 eller någon annans stans där det har en framtid, för på det tidigare skjutfältet förfaller husen allt mer.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 23 januari 2016