Bra gratiskartor för kusten

Hälsingekusten – och resten av Sverige – finns numera tillgängliga på kartor, som är gratis att hämta på länsstyrelsernas karttjänster.

Via länsstyrelsernas webbplats kan man numera få tillgång till massor av bra gratiskartor för nedladdning. Det går bra att välja bland olika specialkartor för till exempel för naturreservat, nationalparker, kulturreservat, naturminnen och riksintresseområden. Kartorna är mobilanpassade. En bra utgångspunkt är webbsidan för länskartor. På kartan ser vi Långvindsbruk, med bland andra gårdarna Kvarnen, Kungsgården Långvind och Mellanhammaren.

Webbplatsen har också olika geodata-kartor, men de kräver specialprogram för att man ska kunna läsa dem.

Karttjänsterna är gratis för privat användning.

På Lantmäteriverkets webbplats finns också många bra kartor. Här går det att beställa precis det område och den skala man önskar. Dessa kartor kostar dock pengar. För någon hundralapp kan man till exempel få en fastighetskarta i sin mobil; sedan kan man med hjälp av gps-funktionen hitta exempelvis fastighetsgränserna.

Jörgen Bengtson
Karta: Lantmäteriet

Karta Langvind