Stopp på Stensön

Hudiksvalls kommun säger nej till ett stugområde på Stensön, Rogsta. På Stensön finns åtta uthyrningsstugor i en stugby. Den vill ägaren komplettera med upp till 15 stugor på avstyckade tomter.

Byggnadsnämnden gör tummen ner för planen. Den är inte förenlig med kommunens plan för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallade LIS-områden, i detta område. I planen står det att om ”den befintliga stugbyn ges möjlighet för att expandera ges förutsättningar för utveckling av Rogstaområdet”.

Stensön ingår i LIS-planen för Hudiksvalls kommun, men enligt kommunen bara för att utveckla befintlig stugby med fler stugor. Det hade sannolikt stugbyägaren fått strandskyddsdispens för.

StensonÄgaren till Stensö stugby (bilden) anser att det inte finns underlag för fler uthyrningsstugor, men väl för privatägda hus i anslutning till stugbyn. Det skulle locka fritidsboende och på så sätt gynna området.

I dag har området åtta stugor för självhushåll på 55 kvadratmeter vardera. Stugorna har två till sex sängplatser, allrum, kök, badrum och altan med tak. Totalt har stugorna 36 bäddar. Havet ligger 200 meter bort.

Stensön är inte, som man kan tro av namnet, en ö. Det är en liten by knappt en mil nordöst om samhället Rogsta.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om planerna på Stensön och LIS-områden i tidigare artiklar: Fler stugor på Stensön? (19 mars 2015) och Få nya skärgårdsområden (1 juli 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Stensöns stugby