Bottenbåttvätt i Sandarne

Sandarne båtklubb blir först på Hälsingekusten med en bottenbåttvätt – med hjälp av kommunala pengar.

– Om allt går enligt plan kommer båtbottentvätten att vara installerad och provkörd så att tvättning kan påbörjas runt midsommar, skriver Sandarne båtklubb på sin webbplats.

Varken Hudiksvall eller Nordanstig har något båtbottentvätt.

Batbottentvatt FisksatraSöderhamns kommun beslutade i maj 2015 att satsa 800 000 kronor på en borsttvätt för båtbottnar. Alla med fritidsbåt ska kunna använda borsttvätten. Bilden visar motsvarande anläggning i Fisksätra.

– Nu kan du sluta måla din båtbotten med giftiga båtfärger! I juni öppnar båtbottentvätten i Sandarne, skriver Söderhamns kommun på sin webbplats (22 april 2016)

Fördelen med en borsttvätt är att den kan ersätta giftiga båtbottenfärger. De innehåller metaller och svårnerbrytbara föreningar, som läcker ut i vattnet och skadar både växter och djur. Minskad påväxt på båtbotten är inte bara viktig för miljön, utan också för sjösäkerheten. Påväxten ökar båtens motstånd i vattnet och därmed både bränsleförbrukning och manöverförmåga.

Havs- och vattenmyndigheten (HAV) rekommenderar båtägare att tvätta båtbotten ett par gånger per år. Det kan ske antingen på anvisad plats med uppsamlingsmöjligheter för spolvattnet (spolplatta) eller i en anläggning för båtbottentvätt.

– Kul att kommunen tar det här steget och befäster vår position som en av Sveriges bästa båtkommuner. På sikt kommer det här att minska utsläppen av gift ute i skärgården och på båtuppställningsplatser, sa Ingemar Olofsson, som bland annat arbetar med att göra Söderhamn till en attraktiv skärgårdskommun, när kommunen tog beslutet i maj förra året.

Sandarne båtklubb betalar självkostnadspris för anläggningen samt står för driftskostnader och underhåll. Båtklubben får behålla intäkter från verksamheten de tre första åren; sedan förhandlar kommunen om avtalet.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun