Flygande tefat lyfter

Hälsingekustens två flygande tefat, Futuro-husen på F 15:s gamla övningsområde, lyfter för en sista resa. Ett av husen landar i Flygvapenmuseet i Linköping, ett kanske landar i Söderhamn.

De två Futurohusen stod tills i torsdags på Norans skjutfält på myren Sörglapen, sydväst om Tönnebro värdshus. Här flög Viggenplanen in på låg höjd och fällde sina bomber på en stor myr mitt i området. I två fantasieggande torn satt personal och bedömde hur bra piloterna träffade sina mål.

Flera politiker i Söderhamn har engagerat sig för att kommunen ska köpa ett av Futurohusen, renovera huset och placera det på lämplig plats i Söderhamn som ett dragplåster, till exempel vid Viggenplanet mellan E-Center och Europaväg 4.

Futuro ritades 1968 av den finska arkitekten Matti Suuronen (1933–2013), som var pionjär i tillverkning av plasthus. Futuro var ett mer eller mindre underhållsfritt hus, 3,4 meter högt och 8 meter i diameter.

Tanken var att Futuro skulle vara fjällstuga i svårtillgängliga delar världen och transporteras dit med helikopter. Sedan kom oljekrisen, som gjorde plast dyr och tog död på det rymdinspirerade huset. I Sverige fick Futuro en udda användning, placerade på 14 meter höga betongpelare på ett militärt skjutfält.

– De är viktiga bidrag till drömmen om hur vi skulle leva och bo i framtiden, säger arkitekturhistorikern Martin Rörby, som är nöjd med att ett Futuro landar i Linköping, till Sveriges Television (21 april 2016).

Den 21 april började Fortifkationsverket flytten av före detta F 15:s två Futuro.

FuturowebbFuturohuset, även kallade UFO-huset, är en designikon från sextiotalet. En Futuroentusiast, Simon Robson, Dallas, USA, håller Futuro vid liv.

Snart får han anledning att pricka in före detta Hälsinge flygflottiljs två Futurohus på nya platser på den karta över alla världens Futuro, som han har på sitt webbplats, www.thefuturohouse.com.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har har tidigare skrivit om Futuro: Flygande tefat till Söderhamn? (22 januari 2016).

Jörgen Bengtson