Stridspilot går till anfall

Vill du pröva på att vara stridspilot? Vill du sätta dig bakom spakarna på legendariska krigsflygplanet Viggen?

På gamla Hälsinge flygflottilj (F 15) i Söderhamn finns en bevarad flygsimulator, som gör att vem som helst kan bli stridsflygare under en halvtimma eller timma.

FlygsimulatorSimulatorn ingår i ett fint, litet museum på flotilljområdet, som bland annat rymmer tiotalet stridsflygplan och helikoptrar från F 15:s historia.

Gamla krigsflygplan och flygflottiljsmiljöer i all ära, det som är riktigt spännande med flygmuseet är den bevarade flygsimulatorn.

Sätt dig på plats, greppa reglagen och upplev ett riktigt flygäventyr över Hälsingekusten, med anfall, målskjutning, lågsniffande flygning, start, landning och annat som hör till.

”Det närmaste man kan komma att flyga ett stridsflygplan utan att lämna marken. Man sitter i en äkta viggencockpit med alla knappar och reglage på plats”, skriver en besökare som ger simulatorn toppbetyg på Tripadvisor.

Det går att boka pass på 60 eller 30 minuter. I den totala passtiden ingår utbildning för att kunna hantera instrumenten och reglagen i kabinen. Utbildningen genomförs av instruktörer, som i de flesta fall är tidigare flygförare som utbildat flygvapnets piloter i att flyga Viggen.

Simulatorn är öppen året runt.

Hälsingekusten.se har en särskilt sida under Göra, som berättar mer om F 15:s simulator och museum, Stridspilot–flygsimulator.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamn/F 15 flygmuseum