Söderhamn i friluftskommuntopp

Söderhamn har återigen knipit en topposition som friluftskommun.

Söderhamn kom på andra plats bland 237 deltagande kommuner i kampen om titeln Sveriges friluftskommun. Kommunen har haft pallplaceringar tre år i rad: silver 2016, brons 2015 och guld 2014 då tre kommuner delade på priset.

Tio kommuner gick till final i tävlingen Sveriges friluftskommun. Utnämningen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening (SFK). För att bli korad till Sveriges friluftskommun ska kommunen arbeta långsiktigt med friluftsliv, så ”det blir enkelt för kommuninvånare att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus”, enligt webbplatsen för Sveriges friluftskommun.

– Söderhamn levererar, säger en nöjd Niclas Brodin (bilden), fritidsansvarig i Söderhamns kommun, på kommunens webbplats.

Niclas_Brodin– Naturvårdsverket bedömer ännu en gång att vi är en kommun med stora tillgångar och att vi jobbar rätt med att utveckla och stimulera friluftslivet tillsammans med föreningarna. Vi gör det här tillsammans. Många är engagerade, kunniga och intresserade av att göra en attraktiv kommun ännu bättre, säger Niclas Brodin.

Söderhamn står inte ensam på silverpallen, utan delar den med Kalix, Sundsvall, Örebro och Huddinge. Dessa fem kommuner fick 31 poäng och vinnaren, Örnsköldsvik, 32 poäng, som också är högsta antal poäng.

Poängsättning sker med hjälp av en årlig undersökning av kommunens arbete med friluftsliv. Undersökningen ställer frågor om kommunens planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv.

I jämförelse med övriga kommuner i Gävleborgs län, som deltog i undersökningen, var Söderhamn överlägsna med sina 31 poäng (31,5 poäng 2015), Gävle fick 25,5 (26,5), Hudiksvall 20 (20), Ockelbo 17,5 (19), Sandviken 14 (14,5), Bollnäs 13,5 (14,5), Ljusdal 13 (15) och Ovanåker 11,5 (17,5).

Nordanstig deltog 2015 och fick då 11 poäng.

Priset delades ut för första gången 2010. Följande kommuner har fått förstapris på 50 000 kronor:
2016: Örnsköldsvik
2015: Örnsköldsvik
2014: Leksand, Söderhamn och Örebro
2013: Örebro
2012: Örebro
2011: Örnsköldsvik
2010: Sundsvall

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Sveriges friluftskommun: Söderhamn årets friluftskommun? (6 april 2016), Söderhamn bäst i länet (5 maj 2015), Söderhamn näst bäst (29 december 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun