Söderhamn årets friluftskommun?

Söderhamn, som 2014 blev årets friluftskommun, är åter nominerad till denna titel. Tio kommuner går till final i tävlingen Sveriges friluftskommun. Utnämningen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening (SFK).

Priset delat ut den 13 april. De tio kommunerna med högst poäng 2016 är: Huddinge, Jönköping, Kalix, Leksand, Sundsvall, Söderhamn, Umeå, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

För att bli korad till Sveriges friluftskommun ska kommunen arbeta långsiktigt med friluftsliv, så ”det blir enkelt för kommuninvånare att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus”, enligt webbplatsen för Sveriges friluftskommun.

Soderhamn friluftskommunPoängsättning sker med hjälp av en årlig undersökning av kommunens arbete med friluftsliv. Undersökningen ställer frågor om kommunens planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv.

På bilden ser vi Söderhamn ta emot det delade förstapriset Sveriges friluftskommun 2014, från vänster Johan Staffas (S), ordförande i kommunfullmäktige, Anders Uddén, kultur- och fritidschef samt Lillemor Svensson (S), ordförande för Kultur- och samhällsbyggnadsnämnden.

Priset delades ut för första gången 2010. Följande kommuner har fått förstapris:
2010: Sundsvall
2011: Örnsköldsvik
2012: Örebro
2013: Örebro
2014: Leksand, Söderhamn och Örebro
2015: Örnsköldsvik

Hälsingekusten.se har haft två artiklar om Sveriges friluftskommun: Söderhamn bäst i länet (5 maj 2015), Söderhamn näst bäst (29 december 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun