Filmfokus
i Stocka

Lilla Stocka i Nordanstig står åter värd för en filmfestival. Stocka Film Festival den 29 augusti–4 september är den tionde i ordningen. Årets tema är ”Se människan!”.

Filmfestivalens ambition är vara ”en scen för den ’smala’ samtida kvalitetsfilmen i en kulturmiljö där bioutbudet i stort sett är vikt åt en kommersiell lättuggad repertoar”, skriver Yvonne Leff och Nils Olof Hedenskog i inbjudan till årets festival.

Årets tema går igen i filmrepertoaren. I en omvävlade tid med människor på flykt undan
krig och förtryck, fokuserar filmfestivalen på filmer, som ser på den ”samtida krisen med ett djupt mänskligt öga”.

Exempel på det är dokumentären ”Bortom Lampedusa”, som får Sverigepremiär under filmfestivalen. I den tvingas huvudpersonen, ”en pojke som egentligen vill förbli den landkrabba han alltid varit”, konfronteras med det fasansfulla som händer ute på öppet hav.

I den Golden Globebelönade filmen ”Mandarinodlaren” tvingas två skadade soldater och dödsfiender i Georgien ”att se sig själva i ett onödigt och av grumliga skäl skapat krig”.

Stocka film festivalFilmfestivalen omfattar fyrtiotalet filmer i varierande längd och från stora delar av världen, inklusive filmer som får världspremiär eller Sverigepremiär. Filmerna presenteras i en omfattande katalog (bilden).

I centrum för festivalen står Stocka folkets hus, som rymmer en klassisk biograf. Den gav upphov till festivalen, när paret Yvonne Leff och Nils Olof Hedenskog upptäckte biografen i slutet av 1990-talet.

I programkatalogen berättar paret hur de blev guidade i Stocka folkets hus, ”trädde in i en biosalong med anor från stumfilmstiden”, mötte ”en pietetsfullt bevarad inredning från tidigt 70-tal” och upptäckte ett biografmaskinrum med ”två Aga-projektorer utrustade med Xenonlampor och ljudet uppdaterat med Dolby Stereo”.

De bestämde sig på stående fot för att starta en filmfestival. Den första gick av stapeln 1999, och nu är det dags för den tionde upplagan.

– Årets festival kommer att bjuda på massor av film, föredrag, utställningar, musik och god mat, samt ett gott umgänge i pauserna, lovar Yvonne Leff och Nils Olof Hedenskog.

Filmfestivalen sätter lilla Stocka på kartan på en smått fantastiskt sätt. Allmänheten från när och fjärran är välkommen att se film.

Jörgen Bengtson