Komedi och fars

”The Painkiller – trubbelmakaren” heter årets teaterpjäs i Mellanfjärden, Jättendal. I kväll är det svensk premiär för denna mörka komedi: Fyra män och en kvinna trasslar i sig i en komedi med farsinslag.

imageDen lilla scenen i fiskelägets teaterlokal är försedd med sju dörrar, som skådespelarna kan gå in och ut genom och slänga i. Och om det inte räcker, finns två fönster att ta till.

Det hela utspelar sig i två hotellrum befolkade av en lönnmördare respektive en självmordsbenägen person, med ett par där kvinnans ex är den som vill ta livet av sig.

Från sitt hotellrumsfönster har Ralph (Fredrik Hallgren) perfekt utsikt ner till domstolsentrén; kikarsiktet är monterat, geväret laddat; nu väntar bara offret. I rummet bredvid ringer Christer (Tomas Åhnstrand) ett sista samtal till sin exfru Louise (Annie Lundin); han har bestämt sig, det finns inget att leva för längre, inte utan henne.

I rollerna möter vi Figge Norling, Tomas Åhnstrand, Fredrik Hallgren, Annie Lundin och Martin Redhe Nordh.

Pjäsen skrevs 1969 på franska av Francis Veber (”Le Contrat”), men är mer känd i sin engelska uppsättning. Den gick så sent som i år upp på West End i London. Nu kommer pjäsen alltså på svenska och spelas fyra dagar i veckan fram till 28 augusti på Mellanfjärdens teater.

Liksom tidigare år är det Tommy Brusell, som ser till att Mellanfjärden får en säsongsförlängning med en lockande teaterpjäs. Han har 24 år bakom sig som producent. Regissör är Johan Svangren. Primus motor i teaterensemblen sedan många år är Figge Norling, som har fått Mellanfjärdens teater som sin hemmascen sommartid.

De första åren spelades föreställningarna på restaurang Sjömärkets brygga. År 1996 renoverades det gamla hamnmagasinet, byggt 1850, till att bli teaterlokal. Produktionerna har gått från halvprofessionella föreställningar till professionella Sverige-premiärer.

Jörgen Bengtson
Bild: Mellanfjärdens teater