Briggen Tre Kronor
kommer till Hudik

Briggen Tre Kronor af Stockholm kommer till Hudiksvall den 20–23 september. Hon besöker Hudik inom ramen för organisationen Hållbara Hav, för att sprida kunskap om Östersjön och om ”vad vi kan göra för att förbättra läget för vårt unika innanhav”.

Besöket sker i samarbete med Hudiksvalls kommun, som under de senaste åren arbetat mycket med att förbättra miljön i kommunens vattendrag.

Under besöket blir det segling för allmänheten, öppet skepp och seminarium om Östersjön.

– Detta är första gången som Tre Kronor och Hållbara Hav gör ett officiellt besök i Hudiksvall och vi ser fram emot att få samarbeta med staden kring vår hjärtefråga: Östersjöns miljö och en hållbar framtid för oss alla, skriver Hållbara Hav i ett pressmeddelande.

Briggen Tre Kronor kommer närmast från Örnsköldsvik (11–14 september), Härnösand (15 september) och Sundsvall (17–19 september). Efter Hudiksvall går hon vidare till Gävle (24 september) och därefter långsegling till Stockholm (24–26 september).

Programmet i Hudiksvall har följande innehåll:

20 september
13.oo (cirka): Ankomst till Hudiksvall, med kajplats vid Tullhuset på Hamngatan

15.00–18.00: Öppet Skepp med visning av fartyget och utställningarna ”Ett hav av möjligheter” ombord och ”Etta med kök” på land

21 september
08.30–11.40: Östersjöföredrag med visning av fartyg och utställningar för gymnasieklasser från Hudiksvalls skolor

13.00–15.00: Seminarium ombord för tjänstemän och politiker som arbetar med miljötillståndet i våra vatten

17.00–21.00 Middagskryssning, segling i goda vänners lag, då besättningen visar och instruerar så att alla kan vara med. Tvårättersmiddag samt kaffe med kaka ingår.

22 september
08.30–11.40 Östersjöföredrag med visning av fartyg och utställningar för gymnasieklasser från Hudiksvalls skolor.

14.00–19.00: Öppet Skepp med visning av fartyget och utställningarna ”Ett hav av möjligheter” ombord och ”Etta med kök” på land

23 september
09.00: Avsegling mot Gävle

Stiftelsen Hållbara Hav samlar miljöorganisationer, forskare, näringsliv och politiker kring viktiga frågor som rör Östersjöns framtid. Stiftelsen startades i september 2011. Fartyget Tre Kronor af Stockholm fungerar som plattform, för att sprida Hållbara Havs kunskap om Östersjön ”som ett unikt och känsligt hav som har mycket att ge oss om vi bara ser till att vårda det väl”. Sedan 2016 drivs Hållbara Hav genom nystartade Stiftelsen Hållbara Hav.

Tre Kronor är ett råtacklat segelfartyg, med en traditionell skrovkonstruktion av trä, som man hade på 1800-talet. Hon byggdes på Skeppsholmen i Stockholm 1997–2008. Läs mer om fartyget på Briggen Tre Kronor.

Jörgen Bengtson
Foto: Nora Giertz, Briggen Tre Kronor

briggern-tre-kronor