Jussi fyller
elva i Ström

Den världsberömda tenoren Jussi Björling är i högsta grad en hälsingeson, även om han kom till världen i Stora Tuna, Borlänge. Hälsingland hyllar honom med två årliga konserter. I juli är det Voxna som får Jussifeber. I början av september är det Strömsbruks tur.

Jussis pappa David föddes enligt Wikipedia i Voxna men enligt Jussi Björling sällskapet i Strömsbruk. Hur det än är med den saken, så delar dessa två hälsingeorter på musikevenemang kring Jussi Björling. Han har uppträtt i Strömsbruk, så kopplingen finns,

jussi_logo_940_enUnder helgen blir det för elfte året en Jussifest i Strömshall i Strömsbruk. Bakom arrangemanget står Jussi Björling sällskapet med Stefan Olmårs i spetsen.

Jussifesten startar på lördag klockan 15.15, då Ströms bruksorkester värmer upp publiken. Sedan spelar den två stycken. Därefter sjunger tenoren Ole Aleksander Bang, 2016 års Jussi Björlingpristagare, basen Nils Gustén och sopranen Elisabeth Sundin, alla till ackompanjemang av musikdirektör Lennart Eng. Efter italiensk buffé, väntar ”önskekonsert med Jussi”.

– Vi lyssnar på inspelningar med Jussi och berättar om honom, skriver sällskapet på sin webbplats.

Jussifesten fortsätter på söndag klockan 10.30, då Johan Adlercreutz berättar om gamla Strömsbruk. Klockan 11 fortsätter det hela i Strömshall med Jussi Björlings son Lars Björling, som sjunger och berättar om farfar David.

Jörgen Bengtson