Snön klarade
Söderhamns sommar

Förra vintern tillverkade Söderhamns kommun konstsnö. Skulle den klara sommaren under barktäcket?

Ja, det gjorde den. Därmed är SM-vinterveckan i Söderhamn säkrad – nästan. När vintern kommer i slutet av året, ska kommunens två snökanoner – på bilden en av dem – producera lika mycket konstsnö som förra vintern. Det är nödvändigt för att ha en riktig snöreserv. Det behövs 20 000 kubikmeter konstsnö, för att hålla alla banor igång om det blir barmark.

Snokanon SoderhamnSenare i år ska snön ut på den kommande SM-banan. Kommunen prioriterar en 2,5 kilometer lång grundslinga. Även motionsskidåkarna kommer att kunna dra nytta av SM-veckans spår. Redan i november ska det finns snö i spåren, till motionärernas fromma.

Banchefen är i full gång med att göra i ordning banslingorna, som ska bli nog så tuffa.

Om SM-veckan blir den succé kommunen och idrottsrörelsen hoppas på, kan Söderhamn mycket väl stå värd för andra skidtävlingar framöver.

– Det finns ambitioner att söka fler tävlingar. En världscuptävling är inte en omöjlig tanke, banorna kan vi och i och med att vi gör SM kommer vi att ha organisationen, säger banchef Ulf Olsson till Söderhamns-Kuriren i dag.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om SM-vinterveckan i Söderhamn: Prisar SM-veckan i Söderhamn (16 augusti 2016), Vinterarbete i sommarland (29 juni 2016), Rekordintresse för SM-veckan (13 april 2016), Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen”(1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

text och foto:
Jörgen Bengtson