Nytt rekord för
internationell fyrdag

Internationella fyrdagen blev en större succé än någonsin tidigare i Sverige, med fler besökare och öppna fyrar än någonsin.

Internationella fyrdagarna har blivit två i Sverige och på flera andra platser i världen. Med årets fyrdagar satte Sverige nytt rekord den 20–21 augusti, med 17 385 besökare. Det var långt mer än förra årets rekord på 14 400 besökare. Därmed slog arrangören, Svenska Fyrsällskapet, alla tidigare rekord.

Det blev också rekord i antal öppnar fyrar och fyrskepp, hela 77 stycken. Tidigare rekord var 75 fyrar 2013.

Storjungfruns-fyr-300x225Tre av Hälsingekustens klassiska fyrplatser – Storjungfrun (bilden) och Agö – höll öppet och kunde redovisa fina besökssiffror: Storjungfrun med 504 besökare (241 år 2015) och Agön med 47 (69). Gran höll stängt.

Flest besökare har naturligt nog fyrar och fyrskepp på fastlandet eller som går att nå med väg. Följande hade minst 500 besökare: Kullen 3 863, Finngrundets fyrskepp 2 500, Ölands södra udde 1 196, Järve 700, Falsterbo 600, Fladen fyrskepp 585, Ölands norra udde 550, Storjungfrun 504 och Bönan 500.

Fyrdagen är internationell och hålls i slutet av augusti runt om i världen. I Sverige håller Svenska Fyrsällskapet samman fyrdagen. Lokala fyrföreningar, hembygdsföreningar, båtsällskap, kanotföreningar, syföreningar samt en del både privata och offentliga fyrägare, ansvarar för arrangemangen vid varje enskild fyr.

– Vi är mycket glada för det arbete som har lagts ned, då det sprider ett fyrintresse och en fyrkunskap som ökar möjligheterna för att bevara fyrarna. Samtidigt med fyrkunskap sprids även kunskap om övrig sjöfart genom fyrdagarna, vilket är viktigt då Sverige är en gammal sjöfararnation, skriver Tommy Öberg, Svenska Fyrsällskapet, i ett pressmeddelande.

Nästa år är de internationella fyrdagarna den 19–20 augusti.

text och foto:
Jörgen Bengtson