Strandhotell
tar form i Hudik

I maj nästa år ska ett nytt hotell stå klart mellan Köpmanberget och småbåtshamnen i Hudiksvall, bytt på pålar i havet. Det blir inte bara hotell, utan också restaurang, konferensanläggning och gästhamn.

Hotelldelen får 27 rum och 56 bäddar, varav två sviter med fantastisk havsutsikt.

Restaurangen kommer att rymma 100 sittplatser plus vad som ska bli Hudiksvalls största uteservering, 250 kvadratmeter med 150 platser.

Konferensdelen ska bestå av två rum med skjutdörr mellan, för 50 personer vardera, plus grupprum.

Gästhamnen blir i direkt anslutning till hotell och restaurang, med plats för cirka 30 båtar vid två gästbryggor. Det blir också dusch, toalett, tvättstuga och el för båtgästerna.

elida-burman– Hudiks bästa utsikt, summerar en nöjd Elida Burman (bilden), som tillsammans med sin sambo Erik Hedberg ska driva anläggningen.

Hon ser också en stor fördel med att driva hotell, restaurang och konferens i samlad form.

– Mat och boende i samma hus, där man bokar på ett telefonnummer, säger hon.

Gästhamnen blir också ovanlig för sitt slag, där man kan lägga till med båt, kliva upp på bryggan och vara inne i restaurangens utomhusdel.

– Många turister med båt söker hamn med restaurang, säger Elida Burman, som själv har båt och är van att segla i Hälsinglands skärgård.

Hon berättade i dag på Hudiksvalls Rotaryklubb om planerna på ett strandhotell i Hudiksvall. De drev tidigare restaurang på Storgatan i Hudiksvall (49:an), som de sålde 2010. Till detta kom omfattande säsongsverksamhet i form av Borka Brygga. De lämnade Borka Brygga 2012 men hade redan dessförinnan tagit över en stor restaurang i Tänndalen, som de nu lämnar för att återvända till Hudik.

– Vi fick barn för ett och ett halv år sedan och det vände upp och ner på tillvaron. Vi bestämde oss för att flytta tillbaka till Hudik, berättar Elida Burman.

Tidigare bodde paret i Snäckmor, Njutånger, i hus med havsutsikt. Nu slår de ner bopålarna på Maln, utan havsutsikt i bostaden men med desto mer havsutsikt på arbetsplatsen.

Paret lämnat ett stor restaurang i Härjedalen för en ungefär lika stor anläggning i Hudiksvall, men som dessutom får hotell, konferens och gästhamn. Restaurangen blir en viktig del, som det anstår den kockutbildade Elida. Hon räknar med ”minst 15 årsanställda och toppar sommar och jul”.

På Hälsingekusten.se:s fråga om restaurangen blir ”fine-dining”, som Hudiksvall saknar, svarar hon.

– Vi siktar på en riktigt bra meny. Vi ska följa årstiderna med säsongsanpassade och lokala råvaror, säger Elida Burman, som siktar in sig på att bli husfru på anläggningen, med sambon Erik Hedberg som verkställande direktör.

De har bolaget E’s Nöje AB, som de byggt upp ett kapital i för den stora investeringen i krog, boende, konferens och gästhamn. De kommer att hyra byggnaden av Per Svedberg, som har flera fastigheter i området.

Hotellet har ännu inte fått något namn. På Rotary efterlyste Elida Burman namnförslag, och fick in åtskilliga. Även Häslingekusten.se:s utsände bidrag med ett namn. Inom kort får vi veta vad det blir.

I maj planerar paret Burman-Hedberg att öppna anläggningen. Bokningar börjar de ta emot redan i januari, då webbplats, facebooksida och anslutning till hotellbokningssajter ska vara klara.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om planerna på ett nytt havshotell i Hudiksvall, Borka Brygga till Hudik (3 augusti 2016).

Text och foto:
Jörgen Bengtson