Bra samlarmässa
men färre säljare

Söderhamns antik- och samlarmässa fortsätter att locka besökare, trots att den kolliderar med en betydligt större antikmässa i Uppsala samma lördag. Hälsingekusten.se var på plats och konstaterade att både säljare och köpare var färre än förra året.

Dock var det fyndchans, för den som sökte igenom mässan. Hälsingekusten.se gick hem fram mässan efter två timmar med fem tunga kassar med fyndvaror.

Vad tycker säljare och köpare på mässan?

– Hyggligt, säger Kjell Grönberg, Delsbo, återkommande säljare med stånd på första parkett.

gunnar-andersson-antikmassan-soderhamn-161029– Fantastiskt, säger Gunnar Andersson (bilden), Söderhamn, som tog med sig en ärvd sparbössa från sin mormor och fick den värderad av Peter Eriksson: värde 5 000–6 000 kronor.

– Jag har aldrig sett något liknande, unikt, säger Peter Eriksson om sparbössan, som är från artonhundratalet och sannolikt av tysk eller möjligen brittisk härkomst.

– Det var extra roligt att kunna överraska en mångårig auktionist och värderingsman med ett föremål som denne aldrig tidigare sett, kommenterar en glad Gunnar Andersson.

Under två timmar ringlar en lång kö fram till bordet, där värderingsman Peter Eriksson sitter och värderar prylar från mässan och hemmets vrå.

Hälsingekusten.se talar under mässan med flera säljare. Alla vittnar om att säljare och besökare har blivit färre med åren.

– Det har minskat fyra år i rad, säger en som vill vara anonym.

En annan tycker att det är huvudlöst att lägga antik- och samlarmässan samma dag som det är en stor mässa i Fyrishov, Uppsala, Uppsala antikmässa, som pågår både lördag och söndag.

Arrangör av antik- och samlarmässan är Söderhamns tennissällskap (STS). STS har arrangerat mässan sedan 1994.

En annan mässa med samma namn i Söderhamn, är Antik- och samlarmässan i mars varje år. Den går av stapeln i Kulturens hus (före detta folkets hus) och arrangeras av Söderhamns simsällskap sedan 2012.

Hälsingskusten är – liksom landskapet i övrigt – ett eldorado för antik- och kuriosajägare. På sommaren är loppmarknaderna och auktionerna talrika. Under höst och vår finns fyra antik- och loppmarknader som sticker ut:
• Antik- och samlarmässan, Hudiksvall, sista helgen i april, är Norrlands största.
• Bakluckeloppis på Kattvikskajen, Hudiksvall, sista lördagen i maj, är Norrlands största.
• Antik- och samlarmässan, Söderhamn, en lördag i slutet av oktober, är södra Hälsinglands största.
• Antik- och samlarmässan, Söderhamn, en lördag i mars.

text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 30 oktober 2016