Höst på kusten
från 1 oktober

Vid midnatt till i dag var årets höst ett faktum. Då kunde SMHI konstatera att Hälsingekusten haft fem dygn på rad med hösttemperatur, vilket innebär att hösten inträdde den 1 oktober i år.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på när den meteorologiska hösten kommer. För folk i gemen, anlände nog hösten tidigare, med höstfärgerna, nattkylan och den friska luften.

Hösten kom alltså officiellt till Hälsingekusten den 1 oktober, tidigare än 2015 och senare än 2014. Eftersom det måste vara hösttemperatur fem dygn i rad, tar det tid innan man vet att hösten anlänt. Höstens ankomstdatum avser det första dygnet av hosten-2016fem med hösttemperaturer. Det innebär att ankomstdatumet kan bestämmas först i efterhand, i år först vid midnatt den 5 oktober.

Enligt SMHI är den genomsnittliga dagen för höstens ankomst på Hälsingekusten den 15–20 september, så i år var hösten sen.

Vädret kan fortsatt spela spratt genom att stiga till över tio grader – gränsen för sommartemperatur – någon eller några dagar. Även om det skulle ske fem dagar i följd, vilket inte är så sannolikt, kan sommaren inte komma tillbaka, rent meteorologiskt. ”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI.

Det gäller för alla årstidsväxlingar. På SMHI:s webb finns en särskild årstidskarta, som håller koll på höst-vinter-vår-sommar.

Höstens ankomst på Hälsingekusten varierar över åren. Den anlände 1 oktober 2016, 3 oktober 2015, 26 september 2014, 23 september 2013, 20 september 2012 och 12 oktober 2011.

Jörgen Bengtson