Tuff SM-backe
i Söderhamn

sodergrens_hyllaSöderhamn fortsätter förberedelserna för vinter-SM-veckan 2017. Skid-SM-banorna på Hällåsen-Hällmyra börjar ta form. Under sommaren och hösten har ett omfattande gräv- och schaktningsarbete på Hällåsen-sidan höjt en befintlig backe med fyra meter.

Resultatet är Stenbergsbacken, där skidåkarna kommer att få kämpa och publiken får bra tillträde på en plats kommunen kallar Södergrens hylla.

– På toppen av Stenbergsbacken finns det plats för mycket publik som på nära håll får känna på hetluften när landets vassaste skidåkare trycker på i slutet av ett lopp, berättar Söderhamn.se.

Stenbergsbacken har fått namn efter två Stenberg, Anders Stenberg, som äger marken, och Nisse Stenberg, som var skid-SM-tävlingsledare 1951 i Söderhamn.

Södergrens hylla har fått namn efter de skidålande tvillingbröderna Anders Södergren och Per Södergren.

Vinter-SM-generalen Ulf Olsson tror att Stenbergsbacken blir utslagsgivare i skid-SM. Arrangörerna talar om ”passager som väcker respekt”.

Förra vintern lagrade kommunen massor av snö på Flaket vid Söderhamnsfjärden, för att kunna möte en eventuell snöfattig SM-vintervecka.

– Vi lagrade 12 000 kubik, och visst, högen har krympt ihop en del. Fast inte mer än vi räknat med. Det känns gott att ha snön i förvar om vädrets makter skulle ställa till det framöver, säger Ulf Olsson.

Svenska mästerskapen (SM) i tjugotalet vinter- och inomhusidrotter går av stapeln i Söderhamn den 30 januari till 5 februari 2017.

Arrangör av SM-veckan är Riksidrottsförbundet och Söderhamns kommun. SM-veckan genomförs i samarbete med berörda specialidrottsförbund. Söderhamn är den minsta kommunen hittills, som får står värd för en SM-vecka.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om SM-vinterveckan: Prisar SM-veckan i Söderhamn (16 augusti 2016), Vinterarbete i sommarland (29 juni 2016), Rekordintresse för SM-veckan (13 april 2016), Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen”(1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun