Ännu ingen vinter
på Hälsingekusten

Hur otroligt det än kan låta, så har vintern fortfarande inte kommit till Hälsingekusten. Det hjälper inte att det snöat massor i över en vecka, att det blåser kallt, är minusgrader och vinterkänsla. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller ordning på när vintern inträder, och på dess webbplats för årstidskarta är det fortsatt höst på Hälsingekusten.

host-vinter-161108
För att vara vinter på riktigt, enligt SMHI, måste det vara under noll grader Celsius i dygnsmedeltemperatur i fem dygn i följd. Kusten har haft vintertemperatur enskilda dagar, men inte fem dagar i följd.

Vintern dröjer alltså på Hälsingekusten, även om nätterna är kalla och vintern för de flesta redan är här sedan en vecka eller mer.

SMHI håller alltså ordning på den meteorologiska vinterns ankomst. På SMHI:s årstidskarta (bilden) kan man dag för dag följa utvecklingen.

För många är vinters ankomst liktydig med snö på marken, vilket SMHI också resonerar om på sin webbplats. För andra är vinter de tre vintermånaderna december, januari och februari, som är den kalendariska definitionen på vinter.

Men de flesta håller nog med SMHI om att det måste vara vinterkyla – alltså under noll grader – en tid, för att vintern verkligen ska vara här. Om vintervädret håller i sig på Hälsingekusten, är vi snart där.

Jörgen Bengtson