Äntligen öppnar
fiskauktion för Ostkusten

Fredagen den 11 november får Stockholm en fiskmarknad och Ostkusten en fiskauktion, som står öppen även för fångster från Hälsingekusten.

stockholms-fiskauktion-nov-16Stockholms fiskauktion håller till i partihallsområdet i Johanneshov, Stockholm. Därmed utmanar Ostkusten Västkusten, som har Sveriges enda fiskauktioner i dag, i Göteborg och Smögen.

Stockholms fiskauktion köpte dessutom i juli 2016 Smögens fiskauktion från Sotenäs kommun, vilket ytterligare stärker båda parter. Det betyder bland annat att stockholmarna kommer att få pinfärska Smögenräkor.

Fördelen med en lokal fiskauktion på Ostkusten, som dessutom har en auktion på Västkusten, är uppenbar, ”det blir närmare, färskare och säkrare, från båt till kund”, som Stockholms fiskauktion skriver på sin webbplats i dag.

Fiskauktionen fokuserar på fisk från Östersjön, Mälaren och Hjälmaren. Men även fisk som landas på västkusten under kvällen kommer framöver att kunna köpas morgonen efter på Stockholms fiskauktion.

– Fisk och skaldjur ifrån insjöar, de svenska kusterna, Åland, Danmark, Norge, kommer att finnas att buda på. Varorna köps in i realtid via internetauktion, oavsett var i världen köparen befinner sig, berättar Stockholms fiskauktion på sin webbplats.

Fiskauktionen öppnar alltså för fisk även från Hälsingland.

All budgivning sker alltså över nätet. Den som är på plats har fördelen att se varorna. Den som handlar från annan plats, får information om varornas färskhet, storlek, färg med mera över nätet.

Länsstyrelsen i Stockholms län och Stockholms läns landsting har stött tillkomsten av en fiskauktion i Stockholm. Majoritetsägare är yrkesfiskare från hela Sverige.

Stockholm fick en fiskmarknad den 8 december 2014, då Stockholms fiskmarknad startade i Stureplansgallerian. Den var mer av försöksballong än fullskalig fiskauktion.

Fram tills nu har den lokala fisken färdas till och från Göteborg, för att komma ut på Stockholmsmarknaden. Den färska fisken var två dygn gammal när den kom fram. Nu blir fisk och skaldjur, landad i Stockholm eller Smögen, verkligen färsk.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om planerna för en fiskmarknad i Stockholm: Fiskmarknad under hösten (24 september 2016), Fiskauktion på gång (8 april 2016), Hälsingefisk till Stockholmsauktion? (10 februari 2016),  Fiskmarknad för Ostkusten (8 december 2014) Marknad för hälsingefisk (28 augusti 2014), Permanent fiskmarknad? (13 juni 2014),  Fiskmarknad för Ostkusten (1 april 2014) och Ostkusten får fiskmarknad (3 januari 2014).

Jörgen Bengtson