Fiskauktion på gång

Fram till söndag har yrkesfiskare i Hälsingland på sig att teckna aktier i Stockholms fiskauktion. Det nystartade företaget Stockholms fiskauktion ska ge Göteborg och Smögen en match om fisk- och skaldjursauktioner. I dag går nästan all fisk från Ostkusten till Västkusten – för att sedan i många fall återvända till Stockholms och Ostkustens livsmedelsaffärer och restauranger.

Aktier i fiskauktionNu ska äntligen rikets första stad få en fiskauktion. Tanken är att den ska vara ägd av yrkesfiskare i Östersjön och de stora insjöarna. En aktie kostar 10 000 kronor.

– Det har gått jättebra, jag är jättenöjd. Yrkesfisket har visat ett stort intresse, säger Mats Eriksson, ordförande för Stockholms fiskauktion, till tidningen Skärgården (7 april 2016).

En av yrkesfiskarna bakom fiskauktionen är Rune Wikström, Möja. Han är också nöjd med intresset.

– Vi blir förmodligen en stor aktör inom fiskförsäljningen. Och fiskarna själva kommer att vara majoritetsägare ser det ut som. Vi är förhoppningsfulla. Före nyår ska vi ha vår första fiskauktion, säger han till tidningen Skärgården.

Stockholms fiskauktion blir i grunden en nätauktion, men fisken ska finnas fysiskt i Stockholm. Köparen ska kunna delta i auktionen via en app i mobilen eller på datorn.

Tanken med auktionen är att minska avståndet i tid och avstånd mellan fiskare och konsumenter. Rent praktiskt kommer fisken att transporterat till en centralt placerad plats i Stockholm. Tidigare har man talat om en marknadsplats i slakthusområdet. Nu verkar en annan lokal att vara på gång.

Auktionen ska sälja fisk och skaldjur, även odlad och importerad. Kunderna är främst grossister men även livsmedelsaffärer, restauranger och hotell – men inte privatpersoner och andra slutkonsumenter.

Fiskare från Hälsingland är välkomna att leverera färsk fisk till enda fiskauktionen på Ostkusten. Den kommande fiskauktionen är också beredd att ta emot fisk från hela östra Sverige, Åland och även Norge.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om arbetet med att etablera en fiskauktion i Stockholm: Långvind.com har tidigare haft fem artiklar om planerna på fiskauktion i Stockholm: Hälsingefisk till Stockholmsauktion? (10 februari 2016), Fiskmarknad för Östersjön (8 december 2014), Marknad för hälsingefisk (28 augusti 2014), Permanent fiskmarknad? (13 juni 2014),  Fiskmarknad för Ostkusten (1 april 2014) och Ostkusten får fiskmarknad (3 januari 2014).

Jörgen Bengtson